Pirot opet trese zlatna groznica

Tragače za starim zlatom u pirotskom kraju koji decenijama špartaju i tumaraju Starom planinom, ponovo trese zlatna groznica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2013.

09:47

Default images

Pošto su u potrazi za tovarima starog blaga ispitali i "istražili" mnoga seoska raskršća, zapise, zapuštena crkvišta i zidine srednjovekovnih, pa i rimskih tvrđava, debla viševekovnih hrastova i kanjone i pećine Temštice, Toplodolske i reke Jerme, na red su došla udaljena seoska pojila i korita od peščara u kojima se nekada napajala stoka.

Samo lanjskog i ovog leta uništeno je desetak pojila na kojima su polomljena korita, a neki izvori koji su ih punili čistom planinskom vodom, potpuno su presahli, jer su krampovima i oni narušeni.

Ono malo pretekle stoke više nema gde da pije. Kao po pravilu reč je o mestima koja su nazvana po hajdučkim imenima. Svojevrsno narodno blago, kulturna zaostavština i narodni spomenici atraktivni za svakog prolaznika se nemilice uništavaju.

Oni koji traže ćupove sa skrivenim hajdučkim blagom uglavnom dolaze noću i priručnim detektorima i krampovima neumorno tragaju za svojom srećom.

"Te mašine pijuču i na nanajmanji trag od metala, pa čak i na foliju od cigareta. Oglasiće se na čauru od lovačkog metka, na potkovicu koja je spala sa kopita ili papka nekog konja ili govečeta, na zarđali ekser koji je izgubila neka zaprega, na metalni klin. Kad začuju pijukanje, "zlatari" udarnički razvale korita teška i po nekoliko stotina kilograma jer veruju da je zlato upravo ispod njih. Neka uspeju da izvade neoštećena, ali ima i onih koja se polome, što je velika šteta" , priča Ljubomir Kostadinović (64), iz srednjevisočkog sela Pokrovenik, čiji je atar među najvećima u opštini.

"Svako domaćinstvo koje je imalo pedesetak ovaca i par krava ili volova, bilo je dužno da iskleše, ili plati da mu se iskleše makar jedno korito i da ga postavi kraj izvora gde se ta stoka napaja. Od mog pokojnog oca sam čuo da je bilo familija koje su morale da klešu i po pet korita, da ih zapregom odvuku do nekoliko kilometara udaljenog pojila i da ih postave. Kad bi oni, koji ih danas uništavaju, znali koliko je muke, znoja i truda uloženo u pojila, verovatno ih nikada ne bi dirali", kaže Kostadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: