Izgrdanja malih HE na 213 lokacija

Opštine širom Srbije, koje imaju male vodotokove, mogu da očekuju skori početak izgradnje mini-hidroelektrana koje će "nići" na 213 lokacija u zemlji.

Izvor: B92

Subota, 06.07.2013.

13:22

Default images

Ministarstvo energetike objavilo je konačnu rang-listu investitora, koji su se prijavili na javni poziv ministarstva, za izgradnju malih HE, a kvalifikovao se 91 investitor, od kojih je njih 27 iz inostranstva.v

Potpisivanje trojnog memorandum između investitora, ministarstva i lokalnih samouprava očekuje se u prvoj polovini jula.

"Nijo čudo što postoji tako pozitivna reakcija invetitora, jer je oblast obnovljivih izvora energije u Srbiji potpuno uređena, zakonski okvir je zaokružen što omogućuje ulaganja," izjavio je Tanjugu pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

Pokazali smo koliko je to važno i zašto ne bi svaka oblast bila tako uređena, kazao je Trifunović i dodao da su se investitori odazvali na prvi javni poziv, a da će ih biti još.

Ministarstvo energetike je donelo i model ugovora između investitora i javnog snabdevača za otkup struje iz obnovljivih izvora energije, kojim će obe strane biti pođednako zaštićene, naglasio je Trifunović.

To će doprineti ulaganju i u vetro solarne i elektrane na biomasu, jer je za tri meseca ove godine prijavljeno više zainteresovanih ulagača nego za tri prethodne godine, dodao je Trifunović.

Najviše malih HE će biti izgrađeno u opštinama Tutin, Ivanjica, Pirot, Arilje, Ljubovija.

Konkurs za dodelu energetskih dozvola i saglasnosti za izgradnju 317 mini-hidroelektrana u 17 opština u Srbiji, raspisan je u februaru, a podneto je ukupno 1.464 prijava.

Očekuje se da će te mini-hidroelektrane biti priključene na mrežu 2015. i 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: