Opet ćemo raditi rebalans budžeta

Ekonomista Saša Radulović ocenujuje da je rebalans budžeta za 2013. godinu neodrživ.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.07.2013.

10:49

Default images

On smatra da su prihodi i rashodi nerealno planirani, i očekuje još jedan rebalans državne kase do kraja godine.

Radulović je rekao da su u prvih pet meseci ove godine prosečni prihodi budžeta bili oko 65 milijardi dinara, a rebalansom je planirano da u narednih sedam meseci budu 80 milijardi dinara, što se, po njegovom uverenju, neće dogoditi.

On se, u prilog toj proceni, pozvao na izjavu ministra finansija Mlađana Dinkića da su mesečni prihodi bili u proseku od oko 70 milijardi dinara, što znači 10 milijardi manje od traženog proseka za ostatak godine.

S druge strane, realni rashodi u prvih pet meseci ove godine su na nivou od 80 milijardi dinara, a rebalansom su planirani mesečni izdaci od 92 milijarde dinara, podsetio je sagovornik Tanjuga i napomenuo da je zvanični podatak o budžetskim rashodima u junu iznosio 75 milijardi dinara, što je opet manje od plana za ovu godinu.

"Očigledno je da ćemo morati da imamo novi rebalans bužeta", kaže Radulović.

Na pitanje na koji način bi trebalo rešiti problem deficita budžeta, Radulović je odgovorio da je problem srpskog budžeta prihodovna strana, jer "naša privreda umire" zbog prevelikog poreskog tereta, zbog glomazne administracije, zbog velikih strukturnih problema, pravne nesigurnosti...

Prema njegovim rečima, jedino rešenje za kratkoročno pokrivanje deficita je novo zaduživanje, kojim bi se pokrili troškovi državne kase.

Radulović smatra da Srbija ima velike strukturne probleme u privredi, kojoj je potreban masivan stimulans u vidu drastičnog smanjenja nameta na rad i finansijska injekcija od oko 1,5 milijardu evra, što je moguće ostvariti tako što bi se smanjili poreski nameti na troškove rada za 30 odsto.

Trebalo bi povećati i neke druge poreske prihode, kao što je, na primer, porez na imovinu, a druga davanja koja ne doprinose direktno rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) treba ukinuti, kazao je Radulović, ocenjujući da u sadašnjem budžetu ima jako mnogo prostora za takve izmene.

Komentarišući očekivanja kreatora ekonomske poltike da će Srbija ove godine ostvariti rast BDP-a od dva i više odsto, Radulović je odgovorio da naša zemlja mora da promeni ekonomsku politiku, kompletan balans poreskog sistema, da bi mogla da očekuje stabilnu privrednu ekspanziju na duži rok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: