Srbija bolje odradila domaći od HR

Hrvatska je prespavala politiku industrijalizacije, dok bi Srbija mogla postati atraktivno mesto jer je vodila drugačiju politiku, kaže ekonomista Landesman.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.07.2013.

11:23

Default images

Direktor Bečkog instituta za međunarodnu uporednu ekonomiju Mihael Landesman ocenio je da je Hrvatska "prespavala" politiku industrijalizacije i stavila sve na turizam.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku Kurir, rekao da su u Hrvatskoj "domaći zadaci loše odrađeni", da je razvoj industrijske politike prespavan, i da se samo polagalo na turizam.

Takva politika je opasna, dodaje on, jer su talasi turista podložni promenama. Za to vreme, industrija je pala, jer je ekonomska politika bila u potpunosti usmerena na fiksni kurs prema evru.

"To je mogla Austrija sebi možda da priušti prema Nemačkoj tokom 70-tih ili 80-tih godina, ali hrvatska valuta je na taj način previše precenjena", kritikovao je Landesman i ukazao da je zbog toga bilo manje investitora, kao i da izvozni sektor nije atraktivan.

On je upozorio da bi proizvodnja Hrvatske, ulaskom u EU, mogla čak i pasti.

Godinama je zaduženost Hrvatske prema inostranstvu rasla, i sada je dostigla oko 100 odsto privrednog doprinosa, što čini Hrvatsku veoma podložnom mogućem povećanju kamata.

"Srbija je imala drugačiju politiku. Socijalno i politički tamo je još teže, ali postoji fleksibilni kurs i industrija je postavljena na šire osnove. Nivo prihoda i visoka stopa nezaposlenosti su problematični, ali bi Srbija mogla postati atraktivno mesto", uveren je austrijski privredni ekspert.

Pristupanje EU ne donosi automatski sa sobom blagostanje, naglasio je on, dodajući da nadoknađivanje nije automatizam.

Hrvatskoj pristupanje EU neće doneti veći podsticaj privredi, kaže Landesman. Jedino će izvoz u EU najverovatnije samo blago porasti, prenosi bečki Kurir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: