Železnice uzele remontovane vagone

Železnice Srbije u smederevskoj Fabrici vagona Želvoz preuzele prvih osam remontovanih putničkih vagona.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

17:24

Default images

Remont vagona se realizuje zahvaljujući ovogodišnjem programu Vlade Srbije za podsticanje proizvodnje i remonta šinskih vozila.

Remontovana su po tri vagona sa sedištima i kušet vagona, kao i dvoje spavaćih kola, a svi vagoni će već sutra biti upućeni na obavezne probne vožnje, kako bi se što pre našli u redovnom saobraćaju, u vreme letnje turističke sezone, saopštile su železnice.

Prosečna cena remonta po vagonu je oko 6,5 miliona dinara, što znači da su smederevski remonteri uradili posao vredan oko 52 miliona dinara. Inače, zahvaljujući tom programu smederevski remonter će ove godine za potrebe srpskih železnica popraviti ukupno 19 putničkih vagona, ukupne vrednosti od 131 milion dinara.

Predstavnici Železnica Srbije i Želvoza su se danas u Smederevu dogovorili da zajednički započnu modernizaciju putničkih vagona ugradnjom u njih klima uređaja, što do sada srpske železnice nisu radile ni kod jednog domaćeg remontera. Zajednički će najpre, kao pilot projekat, biti urađen jedan putnički vagon sa klima uređajima, što će najviše značiti za putnike, srpske železnice i sam Želvoz, a biće to prilika i da se u posao uključe proizvođači iz ovog regiona.

"Trenutna situacija u smederevskom Želvozu je iznad naših očekivanja, jer su ispunjena obećanja o maksimalnoj angažovanosti na kvalitetnom remontovanju voznih sredstava. Putnički vagoni su remontovani mnogo bolje nego ranije, pa će se sada putnici voziti u udobnijim, komfornijim i kvalitetnijim vagonima", rekao je direktor Direkcije za prevoz Železnica Srbije Negosav Teofilović.

Vlada Srbije je za 2013. godinu izdvojila milijardu dinara za remont voznih sredstava, a ugovori su ove godine sklopljeni sa šest remontnih preduzeća. Pored Želvoza, Programom oživljavanja proizvodnje i remonta šinskih vozila u Srbiji obuhvaćeni su još i Fabrika vagona Kraljevo, MIN Vagonka Niš, MIP RŠV Ćuprija,Inter-mehanika Smederevo i zrenjaninski Šinvoz.

Zahvaljujući tim sredstvima biće remontovano 238 teretnih vagona, 19 putničkih vagona, tri elektromotorne garniture, 10 lokomotiva (osam dizel, jedna električna i jedna parna), 55 kola pomoćnog i radnog voza i popravnjeni osovinski sklopovi na 60 voznih sredstava.

Ovo je već peta godina da Vlada Srbije ulaže dodatne napore za oporavak srpske železnice i domaće vagonogradnje, izdvajajući sredstva za remont voznih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: