Pad prosečne zarade - očekivan

Osetan pad prosečnih zarada u maju, koje su u odnosu na prethodni mesec smanjene realno oko deset odsto, je očekivan, tvrdi analitičar Miroslav Zdravković.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.06.2013.

16:00

Default images

Komentarišući za Tanjug podatak Republičkog zavoda za statistiku (RSZ) da je prosečna zarada u maju od 41.821 dinara bez poreza i doprinosa bila u odnosu na prethodni mesec realno manja za 10,1 odsto, Zdravković je ocenio da je taj pad posledica dva faktora.

Kad je reč o aprilskom proseku zarada, treba imati u vidu da je u tom mesecu u većini preduzeća i organizacija isplaćen regres za godišnji odmor, objasnio je Zdravković, uz napomenu da je i to što su uskršnji praznici pali u maju dodatno uticalo na smanjivanje zarada, jer je bilo znatno manje radnih dana u odnosu na uobičajeni broj u tom mesecu.

Prosečne zarade u petom ovogodišnjem mesecu uvećane su u odnosu na maj prošle godine nominalno za 3,4 odsto, ali su realno opale 5,9 procenata.

Fond isplaćenih zarada nominalno je povećan sa 54,1 milijarde dinara u maju prošle godine, na 55,5 milijardi dinara u maju 2013, dok je u aprilu ove godine bio 62,8 milijardi dinara.

Pri smanjivanju fonda zarada za 7,3 milijarde dinara u maju u odnosu na prethodni mesec, tri oblasti objašnjavaju više od pola tog smanjenja, i to prerađivačka industrija (1,5 milijardi), stručne, naučne delatnosti (1,2 milijarde) i informisanje i komunikacije (jedna milijarda), mada je značajno smanjenje i kod finansija (863 miliona dinara), trgovine (777 miliona), saobraćaja (677 miliona) i državne uprave (608 miliona dinara).

Zdravković kaže da je usled promene kursa dinara prema evru, fond zarada povećan u odnosu na maj 2012. sedam odsto - sa 464 miliona evra na 497 miliona evra - ali je smanjen u odnosu na april, kada je isplaćeno 568 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: