Zašto je Niš izgubio fabriku čipova

"Investitor je tražio 800-900 hektara zemljišta za izgradnju fabrike čipova, Niš to nije mogao da ponudi", rekao je gradonačelnik Zoran Perišić.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

15:36

Default images

I pored ogromne želje Nišlija, sada je već izvesno da će kompanija "Mubadala" novu fabriku čipova, u koju će uložiti oko 4 milijarde evra graditi u okolini Beograda.

Kako kaže gradonačelnik Perišić, Niš je poznat kao “Grad elektronike”, ali i kao grad koji ima najveći broj stručnjaka iz ove oblasti. Ipak, čipovi će se proizvoditi u Beogradu, jer Niš nije imao dovoljno slobodnog zemljišta.

"Zašto se u Nišu ne otvori fabrika za proizvodnju čipova? Zato što je investitor tražio komad zemljišta od 800 do 900 hektara. Zato što Niš to ne može da mu ponudi bez obzira što ima najverovatnije najkvalifikovaniju radnu snagu", rekao je Perišić. Zato gradonačelnik insistira da planovi u budućnosti moraju biti realni i izvodljivi. Ja mogu da vam kažem da ćemo dovesti Mesija u Radnički i da ćemo igrati Ligu šampiona, ali trenutno to nije relano - objasnio je Perišić. Iako je pre 5 meseci tadašnje rukovodstvo Elektronske industrije uputilo zahtev prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću da je Niš spreman za fabriku čipova, očigledno da 65 hektara, koliko poseduje EI, nije bilo dovoljno. Pokrenuli su se i građani otvorivši FB stranu “150.000 Nišlija za fabriku čipova” koja je sada ugašena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: