Gazde: Radnici lenji i neodgovorni

U istraživanju Unije poslodavaca Srbije privrednici ocenili zaposlene mahom kao neodgovorne i nestručne, pišu "Novosti". Tek trećina zadovoljna učinkom radnika.

Izvor: Novosti

Utorak, 25.06.2013.

11:21

Default images

Kako pišu "Večernje novosti", nedavno završeno istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazuje da rukovodioci u privatnim firmama svoj kadar ocenjuju kao nedovoljno posvećen, neefikasan i neodgovoran, i primećuju da je kolegijalnost među radnicima na najnižem nivou u dve decenije.

U sindikatima tvrde da direktori preteruju, ali ne spore da radnici nisu "puni elana“. Za takvo raspoloženje, međutim, upravo krive menadžere koji imaju očekivanja, a daju sve manje plate.

"Svega 36 odsto menadžera misli da zaposleni ispunjavaju sve radne zadatke, dok petina rukovodioca smatra da zaposleni odrađuju posao bez ikakvog interesovanja", kaže za "Novosti" Dragoljub Rajić, direktor UPS-a.

Tek je, po mišljenju poslodavaca, 31,8 odsto radnika efikasno svih osam sati, ali tek trećina zaposlenih pokazuje stručnost na radnom mestu. U preduzećima se posao, kad god je to moguće - tvrde direktori - izbegava ili odlaže, na pauzama se ostaje znatno duže, a rad se doživljava kao prinuda.

"Primećen je trend međusobnog udaljavanja zaposlenih u odnosu na prethodne decenije i svođenje kolegijalnih odnosa na čisto 'tehničke odnose'“, dodaje Rajić.

Ova dehumanizacija značajno utiče na smanjenu produktivnost, jer se pojedinci na radnom mestu osećaju otuđeno, ne pripadaju dovoljno kolektivu i kao ličnosti nisu dovoljno poštovane.

Domaćim preduzećima nedostaje kvalitetan upravljački kadar sa najmanje pet godina praktičnog radnog iskustva, smatra Dragoljub Rajić.

"U svakom drugom preduzeću je skoro 15 odsto zaposlenih u nekom trenutku besposleno ili nije znalo šta tačno treba da radi", upozorava on.

Zaposleni u stranim kompanijama imaju veći strah od otkaza i ređe izlaze kolegama u susret, dok je u preduzećima gde su zarade manje od prosečne kolegijalnost daleko izraženija i veoma često kolege menjaju smene, međusobno se druže i pomažu jedni drugima.

U Industrijskom sindikatu Srbije pak smatraju da ovakva istraživanja služe samo da se što pre liberalizuje Zakon o radu, koji će biti nauštrb zaposlenih, i da se usvoji Zakon koji faktički zabranjuje štrajk.

"Poslodavci radnike plaćaju mizerno, smanjili su im sva prava, ne prijavljuju ih, drže ih u lošim uslovima... Naravno da su onda takvi radnici nezadovoljni", kaže za "Novosti" Negoslav Jovanović, predsednik ovog sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: