Zašto Arapi još ćute za Jat?

Očekuje se da aviokompanija Itihad dostavi ponudu za strateško partnerstvo sa Jat ervejzom do 15. juna .

Izvor: Politika

Četvrtak, 06.06.2013.

18:08

Default images

Ukoliko Vlada Srbije pristane na uslove Itihada i dogovor se ozvaniči, Emiraćani bi od prvog jula mogli da budu u Jatu, odnosno da zvanično na jesen preuzmu upravljanje.

Oni, naime, žele da sačekaju da prođe sezona, koja ne obećava mnogo kako je to ranije najavljivano, piše Politika.

Ponuda bi trebalo da bude znatno pooštrenija nego što se očekivalo do pre nedelju ili dve, budući da naša strana nije ispoštovala prvobitni dogovor sa Itihadom – da se dok traju pregovori ništa u kompaniji ne menja – a u međuvremenu se promenilo celokupno rukovodstvo Jata.

Jedan od najvećih problema i prva stvar koja će morati odmah da se rešava je višegodišnji spor sa Erbasom od kog je Jat još 1998. naručio osam Erbasovih aviona. Međutim, taj posao nikada nije realizovan. Verovatno je da će ponuda Erbasa sada biti malo drugačija – da bude četiri aviona i da umesto modela „erbas 319” bude noviji „320”. Vrednost takvog posla bila bi između 180 i 190 miliona dolara.

Ukoliko se sve bude dešavalo kako je ranije najavljeno, država Srbija će preuzeti dugove Jata od oko 170 miliona evra.

Plan Itihada je da novi Jat već 2014. bude profitabilan i da 2015. završi sa zaradom od oko 25 miliona evra.

Kako je već najavljeno, u novoj aviokompaniji, Itihad bi imao 49 odsto vlasništva, a država 51 procenat. Predsednik Jata bi bio iz Srbije, dok bi generalnog direktora i celokupan operativni tim vodio Itihad.

Po svoj prilici, Itihad je poslednja šansa za Jat. Naša aviokompanija je u toku prošle godine zabeležila gubitak od 3,68 milijardi dinara, što je za oko 300 miliona više nego u 2011.

Broj zaposlenih se ne smanjuje, a na dobrovoljni socijalni program se od 1.243 zaposlena prijavilo samo njih 89.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: