Kako dolar utiče na dinar?

Na slabljenje dinara, pored domaćih finansijskih problema utiče i naznaka da bi američke Federalne rezerve mogle da smanje ili čak prestanu da štampaju dolare.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 06.06.2013.

14:42

Default images

Zbog globalnih očekivanja zaokreta u politici ove institucije koje bi mogle dovesti do porasta interesa za dolarska ulaganja i povlačenja jednog dela investitora sa ostalih tržišta, i kod nas usled tih očekivanja raste kurs, pišu Novosti.

"Značajan deo deviznog priliva u Srbiju dolazi iz takozvanih portfolio investicija, odnosno ulaganja u hartije od vrednosti, pa su oba ova razloga tim bitnija”, ističe Sonja Miladinovska, član IO Sosijete ženeral banke.

Aktuelni promet deviza na domaćem tržištu sa privredom i stanovništvom je manje-više na uobičajenom nivou. U ovom trenutku evro guraju ka nivou od 113 dinara tržišna očekivanja investitora iz inostranstva, što zbog signala koje dobijaju u zemlji, vezano za budžetski deficit i nedovoljno jasne planove kako isti prevazići, ali i zbog globalnih očekivanja zaokreta u politici američkih Federalnih rezervi.

Nema razloga, prema mišljenju Miladinovske, da NBS menja svoju dosadašnju politiku intervencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: