Đogović: Inflacija ide do 7 odsto

Inflacija u Srbiji bi na kraju 2013. godine mogla da bude oko sedam odsto, ocenio je danas saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.06.2013.

14:39

Default images

On je na konferenciji za novinare kazao da je u ovoj godini bilo "mirno more" u kretanju inflacije, sa izuzetkom aprila kada je zabeležena inflacija od 0,8 odsto, što je uobičajeno zbog cena ranog voća i povrća.

"Nema nekih novih impulsa za rast inflacije, sve dok ne dodje do poskupljenja struje, koje će imati jednokratni efekat i dovesti do blagog uzburkavanja inflatornih tokova", kazao je Đogović.

Zbog povoljnijeg poljoprivrednog roda nego prošle godine neće biti razloga za rast cena hrane, tako da "inflaciono more uz malo uzburkavanje ne bi trebalo da se rasplamsa u cunami ili nekontrolisanu plimu" - rekao je on.

Stabilnost inflacije moglo bi da ugrozi dodatno slabljenje dinara, ali se u svakom slučaju očekuje da inflacija ostane jednocifrena u 2013. godini, mada iznad 5,5 odsto koliko je gornja granica ciljanog okvira Narodne banke Srbije (NBS), kazao je Đogović.

Godišnja inflacija u Srbiji na kraju aprila bila je 11,4 odsto, a NBS očekuje da će se vratiti u garanice ciljanog okvira od 2,5 do 5,5 odsto u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: