Sad struja može slobodno da poskupi

Napravljen je prvi i neophodni korak ka najavljenom poskupljenju struje.

Izvor: B92

Sreda, 05.06.2013.

21:41

Default images

Naime Vlada Srbije usvojila je rešenje o određivanju javnog snabdevača električnom energijom i taj posao je poveren privrednom društvu "EPS Snabdevanje”, čiji je osnivač Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije„.

Rešenje je usvojeno na jučerašnjoj sednici Vlade, saopštio je EPS.

Podsetimo da po Zakonu više cene nije moguće odrediti sve dok se, između ostalog, ne odredi javni snabdevač.

Kako se kaže dalje u saopštenju, Vlada Srbije je odobrila i ugovor o poveravanju obavljanja delatnosti od opšteg intersa "EPS-u Snabdevanje". Tom odlukom ispunjavaju se odredbe Zakona o energetici i zaključak Vlade Srbije od 16. novembra 2012. godine kojim se usvajaju polazne osnove za reorganizaciju EPS-a, navodi se u saopštenju. Time se ispunjavaju uslovi da "EPS Snabdevanje” podnese Agenciji za energetiku zahtev za dobijanje licence za snabdevanje i na taj način se nastavlja zakonska procedura da "EPS Snabdevanje” postane snabdevač svih kupaca električne energije koji se snabdevaju po regulisanim cenama.

Iako je poskupljenje struje najavljivano još početkom godine, odlagano je iz meseca u mesec i kilovati još uvek teku po istoj ceni. Nedavno su iz Agencije za energetiku Republike Srbije izjavili da iz "Elektroprivrede Srbije” još nije upućen zahtev za poskupljenje struje, a uz to, iz tog javnog preduzeća do AERS-a nije stigao ni zathev za dobijanje licence za javnog snabdevača, što je uslov da se pomenuti zahtev za poskupljenje uopšte uputi.

Sada je javni snabdevač odbaran pa mehanizam za povećanje cena može biti pokrenut. Međutim, kada će do rasta cena doći sada je teško reći. Imajući u vidu zakonske procedure, čak i da zahtev bude upućen sutra, trebaće najmanje mesec dana. S druge strane, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, malo je verovatno da će do skoka cena doći pre septembra. A možda ni tada, piše novosadski Dnevnik.

Osim što se ne zna kada bi struja mogla poskupeti, ne zna se ni koliko bi kilovat mogao biti koštati. Početkom godine, kada se najavljivalo da će struja biti skuplja, govorilo se o procentu od 10 do 12 posto, a ministarka energetike Zorana Mihajlović nedavno nije želela da precizira koliki bi procenat poskupljenja mogao biti, ukazavši na to da cenu određuje AERS na predlog EPS-a, odnosno preduzeća za javno snabdevanje unutar te kompanije. Ipak, ona je rekla da se cena električne energije određuje u odnosu na opravdane troškove te da bi se moglo očekivati da će u narednom periodu ona ići naviše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: