Penzionere plaši odluka političara

Rasprava da li bi trebalo zamrznuti penzije još nije ni blizu epiloga, ali su zato tenzije 1,7 miliona najstarijih u Srbiji sve veće.

Izvor: Novosti

Sreda, 05.06.2013.

20:48

Default images

U dobacivanjima "za i protiv“, penzioneri su se našli na klatnu dve radikalno oprečne prognoze.

Po jednoj - ako do zamrzavanja ne dođe - Srbiji preti kolaps, na šta upozorava Lu Brefor, direktor Svetske banke. Po drugoj bi, pak, izostanak povišice doveo do "socijalnog genocida“, kako ga opisuje vicepremijer Jovan Krkobabić.

U senci ove dve krajnosti, čini se, da su se svi zabrojali jer bi prosečna povišica (a planirano je 0,5 odsto u oktobru) iznosila "celih“ 125 dinara, pišu Novosti.

Zato u udruženjima penzionera ovakvu polemiku sve češće doživljaju kao jeftinu trgovinu političara. Takvog je mišljenja i Zoran Popov, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu: "Zamrzavanje mahom traže neoliberali i oni što trguju položajima i funkcijama. Prvi se udvaraju Zapadu, a drugi ovdašnjim biračima. I nikome nije stalo do standarda penzionera".

On smatra da je obezvređivanje njihovih prihoda počelo još 2008, kada se mera "zamrzavanja penzija“ primenila prvi put i trajala dve godine.

Profesor Popov dodaje da ovakva mera čak i ne rešava problem jer "umanjene plate i penzije znače manju tražnju što dovodi do manje proizvodnje, potom zatvaranja radnih mesta, a naposletku produbljuje i rupu u samom budžetu“:

"Deficit se ovakvim načinom rešava samo kratkoročno, na par meseci, a potom sledi još dublja ekonomska kriza jer se manje zarađuje, a samim tim i manje troši. To su već mnoge zemlje iskusile. Ni u jednoj ovaj recept nije uspeo".

Članovi Fiskalnog saveta, međutim, već mesecima upozoravaju Vladu da smanji rashode i uvede dodatne mere, među kojima je i zamrzavanje prihoda. Prema njihovim grubim proračunima, sve i kada bi ova mera potrajala u narednoj godini, u 2015. bi bilo rešeno svega pola problema. Zato predlažu dodatne uštede pre svega u otpuštanju viškova po javnim preduzećima kao što su „Galenika“, „Jat“, „Srbijagas“, Železara, GSP Beograd... pa restrukturiranje.

Iz penzionerskih udruženja stiže oštra kritika.

"Penzije nisu zamrznute već stalno padaju", kategoričan je Milan Nenadić iz Saveza penzionera Vojvodine.

"U prošloj godini one su imale realan pad od 6,7 odsto. Samo u prva tri meseca ove godine inflacija je 3,5 odsto, a penzije su podignute samo za dva. U oktobru se planira povećanje od 0,5 odsto, iako je već u aprilu inflacija bila 0,8 odsto! Dakle, penzioneri tonu u sve dublju bedu. A Vlada bi trebalo da štedi na svojim rashodima umesto na onima koji su penzije pošteno zaradili".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: