Nadogradnja uz "blagoslov" komšija

Onaj ko radi nadgradnju mora da ima stoprocentnu saglasnost komšija s kojima potpisuje kupoprodajni ugovor.

Izvor: B92

Sreda, 05.06.2013.

20:25

Default images

Tako je definisano Nacrtom zakona o legalizaciji o kom bi uskoro trebalo da se izjasni parlament Srbije.

Takođe, definisana je i zaštita susedskih prava koja se odnose na udaljenost od susedne zgrade i spratnost. Do sada je važilo pravilo da ukoliko se sused nije bunio tokom izgradnje kasnije nije imao pravo na žalbu.

Blic piše da će vlasnika nekretnine od recimo 100 metara kvadratnih, legalizacija kuće po novom predlogu Nacrta zakona o legalizaciji koji je u fazi javne rasprave, koštati najmanje 1.500 evra više nego do sada. Toliko u proseku za objekat te površine košta izrada glavnog projekta koji do sada u mnogim slučajevima nije bio obavezan.

Svi oni koji su do 11. septembra 2009. godine sagradili divlje objekte a u međuvremenu ih nisu legalizovali sada će morati da izdvoje više novca.

Cena izrade glavnog projekta se kreće od 12 do 30 evra po metru kvadratnom u zavisnosti od zone u kojoj se gradi. Novi rok za podnošenje zahteva za legalizaciju nije predviđen, već će se i po ovom zakonu rešavati prijave podnete po ranije važećim propisima, gde proces legalizacije nije završen. Da bi se naknadno izdala dozvola, vlasnik mora da priloži glavni projekat u tri primerka, dokaz o pravu korišćenja, svojine ili zakupa parcele, dokaz o plaćenoj naknadi za uređenje zemljišta i dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Inače, Ustavni sud je osporio delove Zakona o planiranju i izgradnji koji se odnosi na legalizaciju, zbog čega je Ministarstvo građevine pripremilo predlog novog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: