Šta će nam pomoći da živimo bolje?

U Srbiji se moraju sprovesti sveobuhvatne ekonomske reforme, a ne samo pojedinačne, jer će u suprotnom država bankrotirati za godinu ili dve, kažu stručnjaci.

Izvor: RTS

Sreda, 05.06.2013.

19:48

Default images

Ukazali su da moramo obezbediti podršku međunarodnih finansijskih institucija, jer će u suprotnom za nas biti nepovoljniji uslovi zaduživanja na stranom tržištu.

Komentarišući najavu o eventualnom zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru, predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković je rekao da penzije ne bi trebalo smanjivati.

Međutim, kako kaže, zato plate u javnom sektoru treba sniziti, jer su u nekim slučajevima one i do 30 odsto veće nego u privatnom sektoru.

Njegov utisak je da će se sa najavljenim ekonomskim merama vlade doći "na pola puta", umesto da se reforme sprovedu u celosti.

Učestvujući u programu RTS-a, Atanacković je naglasio da se reforme moraju nastaviti, što privrednici i očekuju, ocenjujući da dugove ne smemo povećavati, jer moramo misliti o tome da ćemo sadašnje morati jednom da vratimo.

Ekonomska situacija u Srbiji je lošija nego ikada ranije i ako se nešto hitno ne uradi, zapašćemo u velike teškoće, rekao je Atanacković.

"Ukoliko ne budemo imali podršku međunarodnih finansijskih institucija, pre svega MMF-a, onda ćemo morati da se zadužujemo po tržišnim uslovima, što je daleko nepovoljnije", upozorio je Atanacković komentarišući mogućnost snižavanja kreditnog rejtinga Srbije.

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović smatra da se mere zamrzavanja plata, fiskalna konsolidacija i reforma javnog sektora moraju sprovesti, jer će u suprotnom Srbija bankrotirati za godinu ili dve.

Reforme su nužne ukoliko želimo da živimo sve bolje, a ne sve gore i gore, kazao je Stevanović, ukazujući i na negativnu pojavu u zemlji da domaći investitori beže u "sivu" ekonomiju zbog nepovoljne situacije.

Stevanović je izrazio skepsu po pitanju dogovora o ekonomskim merama za izlazak iz krize na nivou vladajuće koalicije, ocenjujući da će i taj dogovor odložiti neminovno, a to su duboke reforme realnog sektora.

"Reforme se rade kao jedan paket, a ne pojedinačno", naglasio je Stevanović i ukazao da za sveobuhavtne reforme, ova vlada ili neka druga, moraju da obezbede opšti konsenzus, jer će takve promene biti teške i veoma bolne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: