Sporne jabuke uvezene iz Makedonije

Početkom marta govorilo se i o tome da bi Rusija mogla da zaustavi uvoz jer su u jabukama otkrili visok nivo pesticida.

Izvor: RTS

Subota, 18.05.2013.

15:09

Default images

U Privrednoj komori tvrde da sporne jabuke potiču od nelegalnog uvoza iz Makedonije, a razlog smanjenog izvoza je i domaća, lokalna visoka cena.

Izvoz voća za Rusiju svakako je dobar primer i motiv za naše poljoprivrednike. Ipak, ove sezone, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju smanjen je za više od dva i po puta.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev svojevremeno je poručio trgovcima da uvoz poljoprivrednih proizvoda nije uvek prihvatljiv ni po ceni ni po kvalitetu i da su neke isporuke opasne po zdravlje zbog visoke količine pesticida i nitrata. Tada je spomenuo jabuke iz Poljske i Srbije.

S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede je povodom te izjave saopštilo da ni jedna pošiljka voća i povrća, pa ni jabuka, nije vraćena Srbiji 2013.godine.

Direktor Predstavništva PKS u Moskvi Radojica Sretenović kaže da je razlog smanjenog izvoza srpskih jabuka u Rusku Federaciju pre svega domaća, lokalna visoka cena.

"To je prouzrokovalo povećanje reeksporta jabuka, nelegalnog reeksporta iz Makedonije i to je jedan od osnovnih razloga i pojave pesticida jabuka u Rusiji, koja je uočena u nekim količinama, oko 60 tona", kaže Sretenović.

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine kažu da rusko Ministarstvo poljoprivrede nikada zvanično nije tvrdilo da naše jabuke imaju visok nivo pesticida, i da je dogovorena pojačana saradnja fitosanitarnih eksperata dve zemlje.

Tokom zvaničnog sastanka sa delegacijom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, u martu u Moskvi, glavni inspektor Ministarstva poljoprivrede Rusije istakao je da su svi poljoprivredni proizvodi koji se uvoze iz Srbije, odgovarajućeg kvaliteta, navodi srpsko ministarstvo.

To potvrđuju i u Ministarstvu poljoprivrede Srbije. Ovogodišnje analize uzorkovanih jabuka kod proizvođača i skladištara pokazuju da je nivo pesticida u skladu sa pravilnikom. Od 20 najvećih izvoznika voća u Rusiju, Srbija zauzima 17. mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: