Medvedev: Opasne. Ministarstvo:Nisu

Ni jedna pošiljka voća i povrća, pa ni jabuka, nije vraćena Srbiji 2013.godine, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede. Medvedev kao opasne naveo srpske jabuke.

Izvor: B92

Petak, 17.05.2013.

16:47

Default images

Ministarstvo se oglasilo povodom navoda da su u srpskim jabukama izvezenim u Rusiju nađene povećane količine pesticida.

Fitosanitarna inspekcija je ove godine uzorkovala konzumne jabuke različitih sorti u hladnjačama kod skladištara i proizvođača na prisustvo ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Dobijeni rezultati analiza su pokazali da je sadržaj ostataka pesticida u skladu sa važećim pravilnikom, naveli su u Ministarstvu.

Na osnovu podataka granične fitosanitarne inspekcije i fitosanitarne inspekcije za bezbednost hrane, nijedna pošiljka svežih proizvoda (jabuke, kruške, grožđa, šljive i kupusa) nije vraćena u našu zemlju, ponovili su u ministrastvu.

Evica Mihaljević iz udruženja '''Plodovi Srbije'' izjavila je ranije Tanjugu da Srbija do sada nije imala ozbiljnih problema u trgovini voćem sa Rusijom, a na to tržište smo prošle i u prva dva meseca ove godine izvezli skoro 70.000 tona jabuka.

Podsetimo, s druge strane, ruski Rostat pokazuje da je za devet meseci s kraja 2012. i početkom 2013. godinu iz naše zemlje u Rusiju izvezeno 31.000 tona, što je drastično smanjenje.

U trgovini, i prilikom izvoza i uvoza, dešava se da neka roba ne ispunjava potrebne standarde i to treba preduprediti, kazala je Mihaljević.

Rusija je značajan kupac srpskih jabuka, o čemu govori i podatak da je 90 do 95 odsto od ukupno izvezenih količina tog voća iz Srbije u 2012. i prva dva meseca ove godine završilo upravo na tržištu te zemlje. Mihaljević je istakla da su još 2008. i 2009. godine domaći propisi usklađeni sa ruskim pravlinicima koji su u potpuno paralelnom odnosu sa evropskim standardima.

"Mi smo uskladili i naše srpske standarde, rade se analize u akreditovanim labarotorijama na pojedine vrste, na ostatke pesticida, nitrate i na parametre u odnosu na zahtev kupca", navela je Mihaljević.

Prema statistikama u Rusiji se godišnje potroši oko 600.000 tona voća, što je oko četiri kilograma po glavi stanovnika, a to je četiri puta manje od stope koju imaju razvijene zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: