Dačić: Neće biti zamrzavanja plata

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da neće biti smanjivanja, niti zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru.

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.05.2013.

13:44

Default images

Prema njegovim rečima, Vlada nijednu ključnu odluku u vezi sa radnicima neće doneti bez saglasnosti sindikata.

"Štednja je samo alibi onih koji bi da rade u interesu kapitala. Skresati javnu potrošnju i smanjiti plate i penzije zna svako. Nama je interes da štede oni koji nemaju", rekao je Dačić na svečanosti povodom 110 godina od osnivanja Saveza samostalnih sidnikata Srbije.

Dačić je rekao da je svestan da njegov kabinet treba da predloži ekonomsku i socijalnu politiku koja će omogućiti razvoj zemlje i otvaranje radnih mesta, pre sve bolje plaćenih radnih mesta.

"Ako ne možemo da budemo bogatije društvo, možemo da budemo pravednije", rekao je Dačić i istakao da je uloga Vlade da obezbedi socijalnu pravdu.

On je rekao da je u Srbiji 25 odsto nezaposlenih, da je prosečna plata i penzija među najmanjima u Evropi, kao i da je loša struktura zaposlenih, odnosno da ih je malo zaposleno u realnom sektoru.

Bez investicija i kapital ne može se omogućiti privredni razvoj zemlje, kazao je Dačić i ponovio da investitori moraju u Srbiji da poštuju prava radnika kao što se poštuju u svetu.

Obraćajući se članovima Sindikata Dačić je rekao: "Ne može se odlučivati o vama bez vas".

Premijer je kazao i da je njegova vlada proistekla iz naroda i da mora ostati narodna da bi uživala poverenje građana, kao i da Vlada želi da joj sindikat bude ravnopravan saradnik i partner.

Podsetivši da je on predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta, Dačić je rekao da u radu Saveta postoje problemi a da je jedan od njih pitanje reprezentativnosti.

Skup u Centru "Sava" počeo je intoniranjem himne Srbije i Intrenacionale, a Dačić se obratio prisutnima i sa "dame i gospodo" i "drugarice i drugovi. On je kazao da se upravo vratio iz SAD i u šali dodao da "ni Amerika ni Engleska neće biti zemlja proleterska".

"Nije nam kriva kriza već loša ekonomska politika"

Za stanje u srpskoj privredi kriva je loša ekonomska politika, a ne svetska kriza, koja je u Srbiji korišćena kao alibi za dalje umanjenje prava radnika i otpuštanja, poručio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Ljubisav Orbović.

Na svečanoj akademiji povodom 110 godina sindikalnog partnerstva i postojanja jedinstvene sindikalne organizacije iz koje je proistekao S S S S, Orbović je upozorio da je postojeća situacija neodrživa i da Srbiju vodi u dalju nestabilnost i udaljava je od socijalnog progresa i ekonomskog napretka.

"Istina je da je stanje u privredi Srbije rezultat tranzicije koja beskonačno traje, loših privatizacija, manjkavih zakona, tolerisanja i činjenja zloupotreba, nepotrebnih rizika, jednom rečju potpuno pogrešne ekonomske politike", rekao je Orbović.

Srbiji je, kako je objasnio, potreban ekonomski i društveni model koji podržava privredni rast, zapošljavanje i socijalnu pravdu, a za to su neophodni širi politički i socijalni dijalog, kolektivni ugovori, kao i društveni dogovor o strategiji razvoja Srbije.

"Nije dovoljno da bolju budućnost samo želimo ili sanjamo, već je moramo sami graditi i boriti se za nju. Graditi je dostojanstvenim radom i boriti se, ako je potrebno, svim sredstvima sindikalne borbe", rekao je Orbović.

Poredeći sadašnju situaciju sa onom od pre 110 godina, Orbović je kazao da je pre više od jednog veka za radničku nadnicu moglo da se kupi 9,6 vekni hleba, 3,5 kilograma govedine ili četiri kilograma svinjetine, a da danas za minimalnu nadnicu od 920 dinara može da se kupi 9,5 vekni hleba, 1,5 kilogram govedine ili 2,5 kilograma svinjetine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: