Tabaković: Inflacija pod kontrolom

Snižavanjem referentne kamatne stope na 11,25 odsto ili za 0,5 procentnih poena, NBS šalje jasnu poruku da inflaciju drži pod kontrolom.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

14:49

Default images

Inflacija će do kraja oktobra ona biti u okvirima plana, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

To znači da će inflacija biti u okviru predvidjenih četiri plus minus 1,5 odsto, precizirala je guverner na konferenciji za novinare u NBS, i insistirala na tome da je cilj stabilna i održiva inflacija.

Tabaković je istakla da NBS ne zabrinajva aprilska inflacija od 0,8 odsto, jer su moguća odstupanja na mešečnom nivou. Mesečna inflacija od 0,4 do 0,8 odsto neće remetiti tok vraćanja inflacije u planirane koridore.

Na rast cena u aprilu uticalo je nekoliko proizvoda koji ne ulaze u baznu inflaciju koja je inosila 0,3 odsto.

"U projektovanu inflaciju ukalkulisali smo rast cene električne energije, lekova, cigareta i komunalnih usluga", navela je Tabaković.

Osnovna mera kojom NBS reaguje na stabilnost cena i stabilnu inflaciju, objasnila je, jeste referentna kamatna stopa, a ona će biti podešavana u skladu sa inflacionim očekivanjima.

Tabaković je ukazala da NBS ne može da reaguje na uticaje iz spoljnog okruženja kao što su strana tržišta, pad premije rizika, fisklana konsolidacija.

Ona je podsetila da devizne rezerve iznose 11 milijardi evra, kao i da se ne beži od relaksirane monetarne politike smanjenjem deviznih rezervi, ali onda kada za to dodje vreme.

Jorgovanka Tabaković je rekla i da svrha posete Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nije novi aranžman, već provera kako stoji naše "ekonomsko zdravlje".

Tabaković je rekla da nije moguće da tokom ove posete počnu pregovori o aranžmanu iz predostrožnosti, već da je ova poseta osnov za nastavak razgovora o formalnom aranžmanu.

Cilj sadašnje misije MMF-a su, kako je objasnila, precizni podaci šta Srbija preduzima u cilju postizanja održivog deficita i stvaranja uslova za održiv privredni rast.

Guverener je navela da su čelnici NBS razgovarli sa predstavnicima Fonda, ali da će dati izjave tek kada se završi poseta.

"Aranžman iz predostrožnosti neće značiti nikakva nova zaduživanja, već savetodavnu i nadzornu ulogu MMF-a", rekla je Tabaković i dodala da nam takav aranžman treba, jer to znači da "imamo povoljan investicioni ambijent i stabilnu ekonomsku politiku".

Zvanični razgovori MMF-a i srpskih vlasti o tekućim ekonomskim kretanjima počeli su 8. i trajaće do 21. maja. Razgovori sa najvišim zvaničnicima Srbije vode se na osnovu člana 4. Statuta fonda, a misiju MMF-a predvodi Zuzana Murgasova. MMF ima konsultacije po članu 4. sa svim zemljama članicama.

Rešenje za švajcarce za tri nedelje

Jorgovanka Tabaković je rekla i da bi za tri nedelje trebalo da bude poznat predlog rešenja za gradjane koji imaju problema zbog stambenih kredita u švajcarskim francima. "Predlog neće uzeti u obzir one građane koji su kredite u francima uzeli da bi kupili dva stana, recimo, već će granica biti socijalna, i imaće u vdu prosečnu četvoročlanu porodicu", objasnila je Tabakovićeva na konferenciji za novinare.
Naglašavajući da će rešenje biti socijalno odgovorno, ona je pozvala gradjane da budu strpljivi dok se rešenje ne nadje, jer je "kvalitet rešenja važniji od brzine njegovog donošenja".
Rešenje mora da bude održivo, ukazala je guverner NBS.

"Nikoga nećemo dovesti u neustavnu situaciju, da forsiramo korisnike kredita u bilo kojoj valuti", rekla je Tabaković. Ona je dodala da je ostalo da se održi još jedan sastanak sa bankama pre predloga rešenja jer, kako je obrazložila, ne želi da se dodje u situaciju da Centralna banka bude tužena strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: