Hrvati već mogu da rade u EU

Kada za 47 dana Hrvatska uđe u EU, njenim građanima će se otvoriti veliko tržište rada na kojem je oglašeno 1.360.763 konkursa za posao, piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list, Tanjug

Sreda, 15.05.2013.

13:55

Default images

U četiri države Evropske unije (EU) u ovom trenutku je objavljeno 1,360.763 oglasa za upražnjena radna mesta na koje Hrvati koji to žele već sada mogu da se prijave.

Zagrebački "Jutarnji list" piše da se nema šta izgubiti, jer čak i zemlje koje uvedu restrikcije za zapošljavanje mogu da popune otvorena radna mesta u skladu sa kvotama i radnim dozvolama za strance.

"Švedska neće uvesti nikakve restrikcije hrvatskim građanima nakon 1. jula", potvrđeno je listu u švedskoj ambasadi u Zagrebu, dok je Danska već ranije poručila da Hrvatima neće braniti zapošljavanje.

U hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova procenjuju da tržište rada za Hrvate neće zatvoriti Švedska, Danska i Finska, a očekuje se da će hrvatski državljani imati slobodan pristup tržištu rada i u Litvaniji, Latviji, Slovačkoj, Rumuniji i Portugalu.

Nemačka će uvesti restrikcije Hrvatskoj

S druge strane, gotovo je sigurno da će restrikcije i prelazna razdoblja uvesti Nemačka, Austrija, Francuska, Italija i Velika Britanija.
Upravo su to, kako se navodi, države u kojima su se Hrvati dosad najviše i zapošljavali.

"Bez obzira na moguća ograničenja, Hrvati će se zapošljavati u skladu s kvotama, radnim dozvolama i bilateralnim sporazumima. Ne treba se bojati nekih velikih ulazaka ili odlazaka iz zemlje, jer je u Evropi svega 2,5 posto stanovništva u migraciji", kaže pomoćnica ministra rada i penzijskog sistema Tatjana Dalić.

Zemlje članice koje se odluče za restrikcije to mogu učiniti prvo na dve godine, zatim produžiti taj rok na još tri ili još dve godine. Nemačka će uvesti restrikcije Hrvatskoj, ali s druge strane već ima 43.000 otvorenih radnih mesta u IT sektoru i ti su poslovi otvoreni i za Hrvate, navodi list.

Dve nemačke savezne pokrajine, Baden Virtenberg i Hamburg, pokrenule su inicijativu da se hrvatskim radnicima omogući zapošljavanje bez strogih ograničenja, jer im fali puno radne snage. One će čak i povećati kvote za zapošljavanje hrvatskih radnika, što bi bilo prelazno rešenje do pune liberalizacije tržišta.

Najzad, piše "Jutarnji", postavlja se pitanje koliki je zaista interes Hrvata da odu na rad u inostranstvo.

Predsedavajući Saveta visoke škole "Algebra", Hrvoje Balen, kaže da je upravo konkurentan IT sektor pokazao da Hrvati koji to žele mogu naći posao u Evropi.

"Mi smo nedavno organizovali susret s nekoliko nemačkih poslodavca u IT-u. Na susret je došlo 300 zainteresovanih, tridesetak ih je na kraju pokazalo ozbiljan interes, a manje od njh 10 je poslalo biografije", rekoa je Balen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: