Bajatović i ministarka brinu Ruse

Čaršijske priče da ruska strana sa neodobravanjem gleda na plan reorganizacije Srbijagasa koji predlaže Ministarstvo energetike - potpuno su tačne, piše Danas.

Izvor: Danas

Sreda, 15.05.2013.

13:26

Default images

Naime, iako Moskva generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića smatra za čoveka sa kojim je na "istoj liniji“ po pitanju izgradnje gasovoda "Južni tok“, podrška koju mu daje ruska strana više je posledica nepoverenja u ministarku energetike Zoranu Mihajlović.

Danas navodi da podozrenje Moskve prema ministarki Mihajlović datira još iz perioda kada je ona kritikovala sporazum koji da smo potpisali veoma loš sporazum i da je srpska pregovaračka strana rđavo uradila svoj posao, jer su druge države koje su sa Rusima pregovarale istim povodom, dobile mnogo više. Iako aktuelna ministarka u to vreme nije osporavala da je izgradnja "Južnog toka“ korisna za Srbiju, već je oštricu svojih kritika usmeravala ka tadašnjoj vladi i državnom vrhu na čijem je čelu bila Demokratska stranka, očito je da zvanična Moskva takve ocene nije posmatrala kao blagonaklone, navodi list.

S druge strane, kako se navodi, Bajatović ima servilan odnos prema Rusima i sa njim je u vreme pregovora, gde je zastupao zvanične stavove bivše vlade Mirka Cvetkovića, ostvaren pun konsenzus u vezi s izgradnjom "Južnog toka“. Ti činjenicu ruska strana nije zaboravila. Sada u znak solidarnosti drži Bajatovićevu stranu u sukobu sa ministarkom Mihajlović u vezi s tim na koji način treba reorganizovati Srbijagas.

Prema pisanju Danasa, podrška je ispoljena u više navrata. Primera radi, prilikom nedavne posete Srbiji Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora Gasproma, izrazio je zabrinutost "jer pojedinci sa srpske strane pokušavaju da opstruišu izgradnju Južnog toka“. Naime, iako Ruse ne zanima tehnika na koji način će biti obavljeno restrukturiranje tog javnog preduzeća, nikako im ne odgovara da se ingerencija nad "Južnim tokom“ u Srbiji izmesti u preduzeće koje ne bi bilo pod kontrolom Bajatovića, a upravo je to ono što predlaže Ministarstvo energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: