Zbogom recesijo: Raste BDP Mađarske

Bruto društveni proizvod Mađarske porastao je za 0,7 odsto u prvom kvartalu 2013. godine, što znači da je zemlja izašla iz druge recesije za poslednje 4 godine.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

13:19

Default images

Ovaj rast, koji je premašio očekivanja analitičara, rezultat je poboljšanja u sektorima građevinarstva i poljoprivrede, i predstavlja napredak u odnosu na usporavanje od 0,4 odsto iz poslednjeg kvartala 2012. godine, pokazuju objavljeni podaci mađarske kancelarije za statistiku KSH.

Konači podaci o BDP-u za taj kvartal biće objavljeni 6. juna.

Mađarski BDP je potonuo za 1,7 odsto u 2012. godini, što je prvo usporavanje mađarske ekonomije od 2009. godine i značajan pad u odnosu na rast od 1,3 i 1,6 odsto iz 2010. odnosno 2011. godine.

Vlada u Budimpešti za ovu godinu predviđa rast od 0,7 odsto, iako je Evropska komisija prognozirala rast od samo 0,2 odsto. Mađarsko ministarstvo ekonomije je, nakon objavljivanja ovih podataka, saopštilo da je recesija završena u tehničkom smislu.

"Najnoviji pozitivni podaci o industrijskim poružbinama i poverenju kompanija i potrošača govore da snažan rast privrede može biti očekivan", dodaje se u saopštenju ministarstva.

S druge strane, Francuska je i zvanično ušla u recesiju, nakon što je u prvom tromesečju tekuće godine zabeležila pad bruto društvenog proizvoda (BDP) za 0,2 odsto. A na krizu nije imuna ni najveća ekonomija Evrope, naime Eurostat je objavio da kriza sve žešće napada i Nemačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: