Socijala: To vam je što vam je

Država ne može da proširuje socijalna davanja namenjena porodici, ali će se truditi da očuva postojeća i olakša pristup do njih, poručuju iz Ministarstva rada.

Izvor: Beta

Sreda, 15.05.2013.

12:40

Default images

Državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković rekla je povodom Svetskog dana porodice da su cilj redovna davanja.

"U ovom trenutku neće biti proširenja socijalnih davanja. Cilj je u sadašnjoj teškoj ekonomskoj situaciji očuvati nivo socijalnih davanja i da su ona redovna", kazala je Jankovićeva.

Ona je najavila da će se država potruditi da olakša proceduru za dobijanje dečijeg dodatka, koji se porodicama isplaćuje za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

"Sagledavamo mogućnosti za eliminaciju dokumenata. Očekujemo da se umreže svi centre za socijalni rad, da sve može da se uradi na jednom mestu i bez prikupljnja velikog broja dokumenata", kazala je Janković.

Ona je navela da su i za to pojednostavljenje procedure potrebna finansijska sredstva, pa sve pažljivo treba proanalizirati.

Janković je istakla da treba podsticati rađanje, ali i odgovorno roditeljstvo, jer nije cilj samo da se rađa što više dece, koja će odmah po rođenju postajati korisnici socijalne pomoći.

Državna sekretarka je navela i da će, kao nova usluga u centrima za socijalni rad uskoro početi da rade porodični savetnici.

Ona je precizirala da u centrima i sada postoji porodično savetovanje, ali da će ta usluga sada biti standradizovana i ozvaničena.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 15. maj proglasila Svetskim danom porodice, kako bi se podigla svest o problemima i pitanjima porodice i kako bi pomogla da ta pitanja dobiju značajnije mesto u aktivnostima država članica.

Cilj obeležavanja Svetskog dana porodice je afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost
prema zajednici.

Svake godine UN određuju teme koje će obeležiti ovaj dan. Ove godine tema je Unapređenje socijalne integracije i međugeneracijske solidarnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: