Bugari više od nas rade na crno

Siva ekonomija u Srbiji opadala je tokom perioda ekonomskog rasta, a da je potom od početka ekonomske krize ostala gotovo nepromenjena.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

09:28

Default images

Od 11 zemalja regiona od 2000. do 2010. godine samo je Bugarska imala veći obim "sive" ekonomije od Srbije, posmatrano u procentu BDP-a, dok je Rumunija bila na približno istom nivou, pokazali su rezultati studije koju su sproveli USAID i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).

"Ostvariv cilj za Srbiju bio bi da smanji sivu ekonomiju na nivo proseka zemalja Centralne i Istočne Evrope u roku od tri do pet godina, a da na nivo EU dođe za sedam do deset godina", rekao je jedan od autora studije, Saša Ranđelović, napominjući da je u razvijenim zemljama siva ekonomija 15 do 16 odsto BDP-a.

Potencijalni dodatni javni prihodi koji bi se mogli ostvariti smanjenjem sive ekonomije u Srbiji procenjuju se na 0,8 do 1,1 odsto BDP-a u srednjem roku, odnosno na oko dva odsto u dugom roku, pokazali su rezultati studije. Pokazalo se da su preduzetnici, mlade firme, privredni subjekti u građevinarstvu i oni sa sedištem u centralnoj Srbiji skloniji aktivnostima sive ekonomije od ostalih, pokazuje anketa.

"Tako je učešće "sive" ekonomije u građevinarstvu 43 odsto, poljoprivredi 34 odsto, ugostiteljstvu i saobraćaju 33 odsto", rekao je Ranđelović, i dodao da su preduzeća s pet do 19 zaposlenih i ona s 250 i više zaposlenih sklonija sivoj ekonomiji od drugih.

Radi svođenja „sive„ ekonomije u prihvatljive okvire potrebno je sinhronizovano i brzo primeniti mere iz četiri oblasti – fiskalne politike, pre svega smanjenje fiskalnog opterećenja rada, iz domena tržišta rada, zatim mere za smanjenje gotovinskih plaćanja i podsticanje bezgotovinskog plaćanja, kao i za poboljšanje uslova poslovanja.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije Vesna Kovač istakla je da siva ekonomija razara supstancu svake države, a njeno suzbijanje uslov je da se određena zemlja legitimiše kao država vladavine prava. Ona je naglasila da je u prethodnom periodu učinjen značajan napredak u jačanju finansijskog okvira zemlje i razvija se slobodno delovanje tržišnih snaga, ali su potrebni dalji napori za restrukturiranje privrede, jačanje konkurencije i unapređenje produktivnosti rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: