Dačić:Svetski giganti žele saradnju

Hjuit pakard, Orakl i Pejpal imaju ozbiljne namere kada je reč o saradnji sa Srbijom, kaže premijer i dodaje da će građani uskoro preko PejPala primati plate.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 14.05.2013.

09:52

Default images

Premijer Sbije Ivica Dačić izjavio je nakon razgovora sa predstavnicima pomenutih svetskih giganata istakao da je za ove kompanije tržište Srbije malo i da ih je teško privući velikom kupovinom njihovih prozivoda, ali da su aduti Srbije kvalitetna radna snaga u oblasti informacionih tehnologija, kao i povoljni uslovi za poslovanje.

Premijer je podsetio da je Hjuit pakard jedna od prvih kompanija koja je došla na tržište Srbije posle sankcija devedesetih godina i da je saradnja izuzetno dobra.

"Nije u pitanju da li ćemo kupovati licence i njihove proizvodne, ovde je pitanje hoćemo li mi raditi više za njih i hoće li oni u većoj meri biti prisutni na našem tržištu. Reč je o projektima koji mogu da omoguće da i mi učestvujemo u kreiranju onoga što oni rade", kazao je Dačić.

Premijer je podsetio da je Orakl strateški partner Vlade Srbije i najavio produžetak tog ugovora za neredne tri godine. Predsednica ove kompanije trebalo bi da poseti Srbiju prilikom potpisivanja tog ugovora.

"Mi smo razgovarali i o određenim projektima koji bi zapošljavavati ljude u Srbiji. Očekujem konkretne dogovore da osim toga što ćemo u tehnološkom smislu moći da koristimo njihova dostignuća i razvijamo državnu upravu, da zajedno radimo i u naučno istraživačkom radu, razvojnim centrima i proizvodnji za prodaju na treća tržišta", kazao je Dačić.

Dačić pozvao američke IT firme da investiraju u Srbiju

Foto: Tanjug
Premijer je pozvao američke kompanije iz sektora informacionih tehnologija da ulažu u Srbiju koja će im pružiti dobru poslovnu klimu i mogućnost za razvoj.

"Za ekonomski rast Srbije strane investicije su kiseonik koji nam je potreban ne samo zbog finansijske dobiti već i više zbog toga što kompanije kao što su vaše donose nova znanja, nove tehnologije i nove izazove za naše mlade stručnjake", rekao je Dačić na investicionoj konferenciji u San Francisku na kojoj su bili predstavnici kompanija sa zapadne američke obale.

Dačić je ukazao da su vlada Srbije i on odlučni da pomognu i podstaknu dalji rast i jačanje sektora informacionih tehnologija u Srbiji sa ciljem da u narednih četiri, pet godina Srbija postane tehnološki i informacioni centar Evrope.

On je ukazao da Srbija ima mlade i talentovane ljude i da želi da oni ostanu i zemlji kao i da vrati one koji su već otišli.

Poručio je američkim kompanijama da je Srbija politički stabilna evropska zemlja, da je kandidat za članstvo u EU i da je posvećena tome da ispuni uslove u najskorije vreme da postane punopravni član.

Premijer Srbije izneo je očekivanje da će ove godine potrošnja IT sektora porasti za pet do šest odsto.

Ukazao je da Srbija, prepoznatljiva po svojoj proizvodnji zdrave i ukusne hrane u poslednje vreme postaje prepoznatljiva po IT sektoru.

"Mislimo da je došlo vreme da ekonomija naše zemlje bude zasnovana na novim tehnologijama i inovacijama koje predstavljaju osnovu za razvoj preduzetništva u 21. veku" rekao je Dačić.

Kirbi: Američke kompanije mogu da ulažu i prodaju u Srbiji

Foto: Tanjug
Američki ambasador u Srbiji pozvao je američke kompanije da investiraju i prodaju svoje proizvode u Srbiji, jer, kako je istakao, imaju mogućnost da ostvare profit.

Kirbi je izrazio uverenje da Srbija ima svetlu budućnost i da će postati članica EU.

Na skupu na kojem je govorio i srpski premijer Ivica Dačić, Kirbi je dodao da je srpska vlada posvećena poboljšanju ekonomske situacije u
zemlji, delom kroz strane investicije.


Vlada Srbije preuzima korake da stranim kompanijama olakša poslovanje, rekao je Kirbi i dodao da ambasada SAD u Beogradu pomaže američkim kompanijama zainteresovanim da posluju u Srbiju da razumeju okruženje i prevaziđu prepreke.

"Za američke poslodavce postoje mogućnosti da ulažu u Srbiju i zarade novac, i da u tom procesu zaposle Srbe", rekao je Kirbi i dodao da su američke kompanije investirale tri milijarde dolara u Srbiju.

Kirbi je rekao da je u Srbiji u toku proces digitalizacije televizije i modernizacije e-vlade i da je to prilika da američke kompanije prodaju svoje proizvode. Jedna od glavnih prednosti poslovanja u Srbiji na koju je američki ambasador ukazao jeste veoma obrazovana radna snaga i manja rosečna plata.

"Tako da možete da dobijete talentovane ljude za umeren iznos", rekao je Kirbi.

Američki ambasador je istakao da je Vlada Srbije, pod vođstvom premijera Ivice Dačića, preuzela "hrabar korak i ušla u ozbiljne pregovore s Kosovom kako bi bilo mira na Balkanu".

"To pomaže Srbiji na putu ka EU i ekonomskom prosperitetu koje mislim da narod Srbije zaslužuje", kazao je Kirbi.

Uskoro i uplate na PejPal

Kada je reč o kompaniji Pejpal Dačić je napomenuo da je tokom sastanaka u SAD zatražio da, osim toga što građani Srbije sada imaju mogućnosrt da kupuju putem interneta, uskoro bude moguća i prodaja proizvoda iz Srbije.

"Zatražio sam da i mi putem interneta možemo da prodajemo naše proizvode drugima u svetu. To će se ubrzo desiti. Moramo da uskladimo našu zakonsku regulativu, da bi sve bilo u skladu sa našim pozitivnim propisima", kazao je Dačić

On je rekao da će i ova druga funkcija uskoro biti uključena, ali da se mora još uskladiti zakonska regulativa, kako bi sve to bilo u skladu sa srpskim zakonskim propisima. Dačić je poručio da je Srbija otvorena za investitore i politički je stabilna zemlja posvećena dobijanju članstva u EU i jačanju ekonomije. On je pozvao meričke kompanije da ulažu u Srbiji, naročito u informacione tehnologije.

Na seminaru, koji je organizovala Američka privredna komora, bili su i predstavnici kompanija koje već ulažu u Srbiji. Oni su preneli svoje iskustvo, kako o onome što su zatekli u Srbiji, tako i o tome kako dalje raditi.

Dačić je u poseti SAD od 10. do 16. maja, tokom koje će imati susrete sa predstavnicima najvećih svetskih informatičkih kompanija, ali i sa američkim zvaničnicima, uključujući američkog potpredsednika Džozefa Bajdena.

On je prethodno u Sijetlu posetio "Majkrosoft", a zatim u San Francisku IT kompaniju "Intel". U delegaciji sa Dačićem je i američki amabasador u Beogradu Majkl Kirbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: