"Recesija nije samo statistika"

Ekonomski analitičari oprezni prema podacima da je Srbija formalno izašla iz recesije. Rano je za za ocene za celu godinu. Nezaposlenost i dalje veliki problem.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.05.2013.

16:47

Default images

Podaci da je Srbija u prvom kvartalu i formalno izašla iz recesije zabeleživši rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,9 odsto, predstavljaju ohrabrujući signal, ali i je rano za izvođenje ekonomskih zaključaka za celu godinu, pogotovo ako se ima u vidu da nema rasta zaposlenosti, ocenili su ekonomisti u izjavama Tanjugu.

Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović podsetio je da recesija znači da uzastopno dva kvartala nema rasta BDP-a, te da je dovoljan rast u jednom tromesečju da se prekine taj minus i onda je zemlja izašla iz recesije.

"Glavno je to što je Fijat počeo da izvozi, tako da to su statistički podaci koji su dobri. Međutim, realno recesija nije samo statistika", rekao je Musabegović dodajući da, ipak, postoje pokazatelji da se stvari kreću u dobrom pravcu.

Prema njegovim rečima, problem je i što se rast računa u odnosu na prethodnu godinu kada je "sve bilo potpuno smanjeno", i potrebno je da se pozitivan trend nastavi barem sledećih nekoliko kvartala, pa da se vidi pravi pomak.

Ekonomista Miroslav Zdravković ocenio je da o ulasku ili izlasku iz recesije "nema smisla govoriti dok opada broj zaposlenih u zemlji".

On je podsetio da su u ovoj godini velika očekivanja u pogledu poljoprivredne proizvodnje i ako ne bude velike suše u julu ova godina bi mogla da bude ekonomski izuzetno dobra.

"Očekivanja u pogledu poljoprivredne proizvodnje su da će biti veća za 30 odsto, što automatski znači vraćanje na pretprošlogodišnji nivo, jer smo prošle godine imali pad 20-25 odsto", naveo je Zdravković.

On je napomenuo i da je tačno da je u martu zabeležena rekordno visoka vrednost mesečnog izvoza s tendencijom daljeg rasta, ali da tek treba sagledati kakvi će biti rezultati prehrambene industrije zbog afere sa aflatoksinom u mleku.

"Ušli ili izašli iz recesije nebitno je dok pada broj zaposlenih, ovo je samo formalni statistički podatak", rekao je Zdravković.

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je danas da je u prvom tromesečju ove godine srpski izvoz ostvario rast od 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine, industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja, zabeleživši rast od 5,2 odsto, bruto domaći proizvod povećan je za 1,9 odsto, čime je ekonomija formalno izašla iz recesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: