Završava se brana započeta 1986.

Vlada Srbije će izdvojiti 30 miliona evra za nastavak radova na brani "Selova" na reci Toplici kod Kuršumlije, čija je izgradnja započeta 1986. godine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.05.2013.

15:00

Default images

Prema rečima predsednika opštine Kuršumlija Radoljuba Vidića, predviđeno je da se tokom ove godine reši pitanje izmeštanja dvadesetak domaćinstava sa prostora koji će biti potopljen vodom, tokom 2014. kompletno čišćenje rečnog korita i prostora oko korita koje će biti potopljeno vodom, a zatim izgradnja obilaznog puta oko brane "Selova".

On je dodao da je predviđana i izgradnja Hidrocentrale i fabrike vode.

Vidić naglašava da očekuje da svi ti radovi budu završeni u roku od tri do četiri godine.

"Do sada se odugovlačilo sa nastavkom radova na toj brani. Konačno će radovi na brani Selova biti privedeni kraju i ona će biti stavljena u funkciju. Ovo je vrlo ozbiljan poduhvat i imaće veliki značaj i doprinos za razvoj naše opštine kao i razvoj turizma", kazao je on.

Prema rečima Vidića, završetak radova na barani "Selova", znači i nova radna mesta za lokalno stanovništvo.

U naredne dve do tri godine jezero će biti formirano, a po izgradnji fabrike vode u planu je postavljanje cevovoda jer bi prema predviđenom planu, brana visine 75 metara, dužine 420 metara i zapremine 1,8 miliona kubnih metara, kada bude puštena u rad trebalo da snabdeva vodom četiri opštine Topličkog okruga, Kuršumliju, Blace, Prokuplje, Žitorađu kao i deo grada Niša.

Inače u izgradnju višenamenske akumulacije "Selova" do sada je uloženo više od 70 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: