Vućić: Zainteresovani smo za MIG-29

Ministar odbrane Aleksandar Vučić potvrdio je da je Srbija zainteresovana za nabavku lovaca Mig-29 M2. Piloti Vojske Srbije već se obučavaju za taj avion.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2013.

13:10

Default images

Nabavka novih Migova sve je izvesnija. Još nisu precizirani uslovi kupovine, ali je moguće da će to biti poznato već krajem meseca.

Novi Mig-29 M2 biće tema dva sastanka. Prvi na kom bi naš državni vrh trebalo da razgovara sa Vladimirom Putinom 21. maja, dok je drugi sa ruskim ministrom odbrane zakazan par dana kasnije u Moskvi.

Ministar Vučić je nakon posete aerodroma Batajnica rekao da će ti avioni biti kupljeni najverovatnije kroz kreditni aranžman, a da će više detalja o ceni biti poznato nakon njegove posete Rusiji krajem maja tokom koje će se sresti i sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojgujom.

Vučić je dodao da će cena zavisiti i od toga koje naoružanje bude nabavljeno za te avione kao i koliko rezervnih delova će biti kupljeno, a posebno je istakao da je važno da u celu priču bude uključen i Remontni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici kako bi se obezbedilo dugoročno održavanje tih aviona.
Bela Gerstmajer i Aleksandar Vuèiæ (Tanjug)
Ministar je dodao da je Srbija zainteresovana da taj zavod dovede na takav nivo da bude sposoban da održava ne samo srpske migove, već i avione tog tipa iz susednih zemalja poput Hrvatske i Bugarske.

Vučić je takođe dodao da će ove godine za potrebe Vojske Srbije biti kupljena i dva osmatračka radara.

Prema njegovim rečima, Srbija ne želi da učestvuje u ratovima i da preti bilo kome, već da je jedina namera da bude sposobna da štiti sopstveni vazdušni prostor.

Govoreći o ulaganju u vojsku, Vučić je kazao da to nije samo ulaganje u bezbednost, već da to ima i širi ekonomski značaj i kao primer naveo razvoj domaćeg raketnog sistema Alas za koji očekuje investicije od oko 220 miliona dolara.

Vučić je danas prisustvovao uzbunjivanju dežurne lovačke jedinice od dva MIG 21 čiji su piloti i mehaničari pokazali osposobljenost za zaštitu vazdušnog prostora Srbije.
Bela Gerstmajer (Tanjug)
Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su oni uspeli da obave sve postupke i radnje za tri minuta i 45 sekundi iako je norma za tako nešto između pet i šest minuta. Ministar je ocenio da su na taj način pokazali visok stepen obučenosti.

Budući da osavremenjavanje flote nije rađeno godinama, a da je nabavka nove sada više nego izvesna, za naše vojne pilote to je dobra vest.

"Ne bi to samo vuklo samo da je to novi avion, pa mi imamo nove sisteme. Vuklo bi i način upotrebe, naše operativne sposobnosti bi povećali, a u tehničkom i tehnološkom smislu to bi bio korak više", kaže pilot Bela Gerstmajer.

Da li je ovo najbolji MIG-29 do sada?

Avion Mig-29M/M2, za čiju je kupovinu Vojska Srbije zainteresovana, predstavlja poslednju kariku u lancu razvoja familije aviona Mig-29 koja je počela pre više od 30 godina i vodi se kao lovac 4++ generacije.

Iako ima isto ime i veoma sličan izgled kao i avion koji je Jugoslavija kupila 1987. godine, Mig-29M/M2 je potpuno novi avion sa višestruko uvećanim borbenim mogućnostima u odnosu na Mig-29 koji se trenutno koristi u Srbiji.

Lovci Mig-29 koji sada lete u Vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije predstavljaju takozvani proizvod 9-12, odnosno 9-51 kada je u pitanju dvosed, što je letelica prve generacije proizvedene još u Sovjetskom savezu.

U odnosu na proizvod 9-12, novi Mig-29M/M2 (koji se u ruskoj terminologiji vodi kao proizvod 9-61 i 9-67 za dvosed), ima značajna poboljšanja, ali pre svega ima bolji radar, što je i bila glavna mana prvih modela.
Pilotima Vojske Srbije dosta bi znaèila modernizacija flote (Tanjug)
Za razliku od njega, Mig-29M/M2 ima radar Žuk-ME, koji avion veličine lovca otkriva na 120 kilometara, a može da otkriva i ciljeve na zemlji i na moru.

Tako cilj veličine tenka može da registruje na daljini od 25 kilometra dok za velike ciljeve poput razarača ta daljina može biti i do 250 kilometra. Može da prati deset ciljeva kao i da dejstvuje po četiri cilja ođednom.

Zbog poboljšanih karakteristika Mig-29M/M2 može da koristi i rakete velikog dometa poput R-77, za razliku od "starijeg brata" koji je mogao da koristi samo rakete kratkog (R-60 i R-73) i srednjeg dometa (R-27).

Ima maksimalnu brzinu 2,35 puta veću od zvuka, top kalibra 30 milimetra sa 150 granata i devet podvesnih tačaka za smeštaj ubojnih sredstava i goriva.

Avion je razvijen na osnovu mornaričkog Mig-29K/KUB koji se koristi u indijskoj i ruskoj mornarici. Razlika je, pre svega, u tome što Mig-29M/M2 nema kuku za zaustavljanje na nosačima aviona i sklopiva krila za smeštaj ispod palube.

U odnosu na Mig-35, koji je još u fazi ispitivanja, Mig 29M/M2 ima nešto slabiji radar pa se u nekoj literaturi taj avion zapravo navodi kao izvozna "osiromašena" varijanta Mig 35.
Flota Vojske Srbije na aerodromu u Batajnici (Tanjug)
U stručnoj javnosti su podeljenja mišljenja oko kvaliteta i isplativosti nabavke Mig-29M/M2.

Protivnici, pre svega, navode da taj avion još nigde nije uveden u upotrebu, pa ne postoje iskustva iz svakodnevne eksploatacije.

Takođe, postoji bojazan da će, ukoliko taj avion ne doživi komercijalni uspeh i veliki broj prodatih primeraka, za deset ili 20 godina biti gotovo nemoguće naći rezervne delove.

Rusija se opredelila da sačeka završetak razvoja Mig-35 i da sledeće godine uvede prvih 40 letelica tog tipa a da Mig-29M/M2 ponudi za izvoz. Jedini naručilac Sirija, koja je želela da kupi 24 Mig-29M/M2, sada to ne može da učini zbog sankcija na nabavke oružja.

Analitičari koji podržavaju ideju nabavke, smatraju da ne postoji tehnološki rizik jer se radi o neznatno modifikovanoj varijanti mornaričkog Mig-29, koji se već uspešno koristi u dve zemlje.

Takođe, oni smatraju da bi se uvođenjem Mig-29M/M2 u V i PVO Vojske Srbije višestruko povećala odbrambena moć zemlje jer u susedstvu, osim Mađarske koja od Švedske iznajmljuje 14 aviona tipa Gripen, niko nema ni približno tako kvalitetne avione.

Oni smatraju da su avioni koje je Rusija ponudila Srbiji upravo iz nerealizovane sirijske narudžbine pa se može očekivati i manja cena kojom će proizvođač pokušati da se reši aviona koje je već napravio ali za koje više nema kupca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

216 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: