Ovako se "flašira" energija Sunca

Na bivšoj deponiji smeća u Boljevcima Milenko Milinković sagradio je kuću u kojoj je uspeo da iskoristi energiju Sunca za zagrevanje i za akumuliranje toplote.

Izvor: Novi magazin

Nedelja, 05.05.2013.

14:18

Default images

Kako piše Novi magazin, Milinković se za sunčevu energiju i njenu širu upotrebu zainteresovao posle pročitane jedne rečenice Nikole Tesle: "Energija fosilnih goriva samo je flaširana energija Sunca“.

Tragajući za mogućnostima štedljive i efikasne gradnje, posle elektrotehnike diplomirao je i atomsku fiziku i prvu kuću u obliku polulopte sagradio još pre 32 godine.

"Shvatio sam da priroda ne poznaje kockaste oblike, a mi uporno gradimo takve kuće koje samo zbog oblika gube više od 20 odsto energije. Gradeći kuću u kojoj sada sedimo uspeo sam da iskoristim i energiju Sunca za zagrevanje i za akumuliranje toplote, a istovremeno smanjio gubitke toplote tako što je kuća ukopana“, objašnjava nam domaćin.

Sagovornik Novog magazina je, odlučujući se za izgradnju ovakve kuće, sebi zadao da obezbedi minimalne gubitke toplote, maksimalni zahvat sunčeve energije i njenu akumulaciju za vreme kada Sunca nema. Zadatak broj jedan rešio je sfernim oblikom, ali to nije sve. Ovaj nadareni čovek koji se okitio brojnim svetskim priznanjima za inovacije, koristi specifične tehnike izgradnje koje omogućavaju značajnu uštedu energije. Njegovoj kući od 500 kvadrata potrebno je svega 20 kilovat-sati godišnje za zagrevanje, dok bi prosečnoj kući u Srbiji te veličine trebalo oko deset puta više kilovat-sati.

"Kuća je rađena u tehnici ferocementa, a to je tankoslojni sitnozrni beton - preteča armiranog betona. Reč je o cementnom malteru koji se umesto betonskim železom armira rabic mrežama i tako se dobija kompozitni materijal koji sadrži osobine betona na savijanje i osobine železa na razvlačenje. Postaje elastičan i ja sam shvatio da ako podnosi dinamička opterećenja čamca, onda podnosi i statička opterećenja u građevinarstvu“, objašnjava Milinković, koji je u Zavodu za intelektualnu svojinu upisan kao autor gradnje ovom tehnikom.

Zadatak broj dva i ništa manje oduševljenje sunčevom energijom Milinković je rešio postavljanjem specifičnog „niskoemisionog stakla“ čitavom prednjom stranom kuće i garaže.

"Za toplotnu energiju staklo se ponaša kao ogledalo. Kolektori koje sam patentirao utopljeni su u malter, a reč je o bakarnim cevima koje hvataju sunčevu energiju. Na taj način greje se i voda u bazenu, a prolazi i kroz razmenjivač toplote pa zagreva i toplotni akumulator. Rezultat je ne samo akumulacija toplote, već i podno grejanje“, objašnjava naš sagovornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: