Lisabon usvojio štedljivi budžet

Krizom pogođena Portugalija je usvojila revidirani srednjoročni budžet koji ima za cilj rezanje javne potrošnje za oko 4 milijarde evra u naredne dve godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.04.2013.

17:41

Default images

Vlada premijera Pedra Pasosa Koelja usvojila je budžet koji će kasnije danas biti predat parlamentu na razmatranje, prenela je agencija Frans pres.

Lisabon je bio primoran da revidira plan potrošnje nakon što je portugalski Ustavni sud odbacio deo mera štednje u okviru budžeta za 2013, onemogućivši vladi da uštedi oko 1,3 milijarde evra i otežavši joj proces smanjenja javnog deficita na 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, u skladu sa obećanjima datim međunarodnim kreditorima u zamenu za 78 milijardi evra vredan zajam pomoći.

Očekuje se da će portugalska privreda ove godine oslabiti za 2,3 odsto, dok će nezaposelnost, po svoj prilici, premašiti 18 odsto.

Koeljo je ranije ovog meseca najavio rezanje budžetskih rashoda i druge mere vredne oko 600 miliona evra, upozorivši da bi moglo doći do kolapsa u zemlji, ukoliko ona bude isključena s međunarodnih finansijskih tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: