Nemačka se teško oporavlja od krize

Nezaposlenost u Nemačkoj porasla je u aprilu drugi mesec zaredom, što znači da se najveća evropska ekonomija teško oporavlja od krize od kraja prošle godine.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

10:52

Default images

Broj nezaposlenih lica je, prema sezonski prilagođenim podacima, porastao za 4.000 na 2,94 miliona, saopštila je Federalna agencija za rad, dok su ekonomisti predviđali rast nezaposlenosti od 2.000 ljudi, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti bila je tako na 6,9 odsto, što je blago iznad dvadesetogodišnjeg minimuma od 6,8 odsto.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će nemačka ekonomija ove godine porasti za 0,6 odsto, čak i u slučaju da njeno najveće izvozno tržište, evrozona, ostane u recesiji.

Poverenje kompanija i potrošača u nemačku ekonomiju je palo u aprilu zbog nastavka dužničke krize u Evropi.

"Neizvesnost u evrozoni se vraća i uzima danka na nemačkom tržištu rada", rekao je Dejvid Mileker, glavni ekonomista kompanije "Junion invesment" i dodao da u nekom skorijem roku neće uslediti smanjenje nezaposlenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: