Zemlja u kojoj žene zarađuju više

Prosečna plata žena u Luksemburga bila je za tri odsto veća od plata muškaraca 2010, pokazala je studija agencije Statek.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.04.2013.

12:19

Default images

Žene su u ovoj mini evropskoj državi imale prošečnu godišnju zaradu od 45.767 evra, a muškarci 44.224 evra, preneli su francuski elekrtonski mediji.

U izveštaju se navodi da razlog tome leži u činjenici da su žene zastupljenije u plaćenijim sektorima.

Žene u Luksemburgu najčešće rade u obrazovanju ili u bankarskom sektoru i osiguravajućim društvima, dok su u drugi sektorima prisutne samo u 15 odsto slučajeva.

U tim sektorima je potrebna i kvalifikovanija radna snaga, završena visoka ili viša škola. U izveštaju se navodi da 30 odsto zaposlenih u Luksemburgu ima diplomu VI i VII stepena obrazovanja, 47 odsto IV stepena obrazovanja, a 23 odsto III stepena.

Čak 29 odsto gradjana Luksemburga ima završen samo III stepen obrazovanja, dok, na primer, 63 odsto Nemaca ima IV stepen obrazovanja, a 41 odsto Belgijanaca ima univerzitetsku diplomu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: