Putin Ukrajini nudi 10 mlrd. $

Bitka izmedju Brisela i Moskve za prevladjujući uticaj u Ukrajini sada se, uglavnom, vodi na ekonomskom terenu, konstatuju mediji u Kijevu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.04.2013.

11:27

Default images

EU nudi Kijevu asocijativno članstvo, a ruski predsednik Vladimir Putin korist od deset milijardi dolara godišnje, ako se "mladja sestra" priključi Carinskom savezu tri članice Zajednice nazavisnih država.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je tokom minule sedmice imao više susreta sa ministrima spoljnih poslova Holandije, Danske, Poljske i još nekoliko članica EU koje su obećale podršku i pomoć Kijevu ukoliko do kraja leta ispuni sve uslove da bi od Brisela dobio sporazum o pridruživanju.

Istovremeno je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Kljujev boravio, zajedno sa liderom opozicione partije Batkivšćina Arsenijem Jacenjukom, u Briselu, gde se konkretno sa predstavncima EU razgovaralo o uslovima koje treba ispuniti u naredna četiri meseca da bi se sporazum o asocijaciji potpisao u septembru.

Kljujev i Jacenjuk su, kako prenosi agencija UNIAN, ocenili da njihova zemlja može ispuniti 71 uslov EU da bi postala asocijativni član Unije. Vodja Batkivšćine je predložio da se u ukrajinskoj Vrhovnoj radi (nacionalnom parlamentu) osnuje specijalna deputatska komisija za ubrzanu izradu zakona usmerenih na evrointegracije.

Putin je, prilikom tradicionalnog godišnjeg odgovora na pitanja gradjana Rusije, ukazao da bi Ukrajina, ukoliko se pridruži Carinskoj uniji, u kojoj su za sada, pored njegove zemlje, Belorusija i Kazahstan, godišnje imala ekonomsku dobit od približno deset milijardi dolara.

Takva dobit bi usledila ne samo zbog znatno nižih cena ruskog gasa, već i drugih pogodnosti koje bi ukrajinska preduzeća imala na tržištu Carinske unije, tvrdi Putin koji je ranije ove godine, prilikom razgovora sa Janukovičem, pokušao da ukaže svom ukrajinskom kolegi na veliku korist za njegovu zemlju ako udje u Carinsku uniju.

Ukrajina je za sada stavila do znanja da bi prihvatila status posmatrača u Carinskoj uniji, ali iz Moskve je brzo stigao odrečan odgovor i savet da se Kijev mora, na kraju, opredeliti da li će se čvršće ekonomski vezati za Rusiju ili EU.

Koliko je Rusiji stalo do Ukrajine dovoljno govori i činjenica da je u Kijev doputovao i ekonomski savetnik predsednika Rusije Sergej Glazjev, u pokušaju da "prelomi" svoje ukrajinske domaćine i objasni im da budućnost njihove države leži baš u Carinskoj uniji.

Glazjev se nije libio ni da zapreti Kijevu, ukoliko zaključi asocijativni sporazum sa EU, da će mu vrata Carinske unije u tom slučaju biti zatvorena.

Glasila u Kijevu, počev od nacionalne TV do štampanih medija, pomno prate i najnovije izjave čelnika Gasproma Alekseja Milera i portparola te kompanije Sergeja Kuprijanova koji su ukazivali na nemogućnost stabilnog snabdevanja gasom evropskih potrošača kroz ukrajinske cevovode.

Neposredno posle Milera i Kuprijanova oglasio se i vicepremijer Ukrajine Jurij Bojko ocenom da je glavni problem u odnosima dve zemlje ranije potpisani "neljudski gasni ugovor" koji prisiljava Kijev da od susedne zemlje preuzima sve manje tog energenta, jer nije u stanju da plati "astronomsku cenu" plavičastog goriva koji je lane iznosila više od 420 dolara za hiljadu kubnih metara.

Lane je Ukrajina kupila od Rusije oko 32,8 milijardi kubika gasa ili za oko petinu manje nego prethodne godine, a u prvom kvartalu 2013. te nabavke su još drastičnije skresane, jer u Kijevu tvrde da su našili "drugi način da dodju do jeftinijeg gasa", dok u Moskvi ponovo sumnjiče svoje ukrajinske partnere za "nepoštene gasne igre".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: