Srbija zove ukrajinske investitore

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić poziva ukrajinske investitore da ulažu u Srbiju.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

18:25

Default images

Krkobabić i potpredsednik Vlade Ukrajine Jurij Bojko potpisali su danas Protokol petog zasedanja Međuvladine srpsko-ukrajinske komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju koji je održan u Beogradu.

Krkobabić, koji je predsednik srpskog dela Komisije, naglasio je visok nivo političke saradnje između Srbije i Ukrajine, ali i želju da ekonomska saradnja dostigne taj nivo.

On je pozvao privrednike i kompanije Ukrajine da ulažu u Srbiju, naglasivši da postoje i povoljne mogućnosti za zajednička ulaganja. Sa druge strane, podsetio je Krkobabić, na ukrajinskom tržištu duže vreme su kao investitori prisutne srpske kompanije poput "Sintelon -Tarketa" i "MK Grupe", dok u poslednje vreme u Ukrajini uspešno posluje i "Metalac" iz Gornjeg Milanovca.

Opredeljenost za dalje proširenje bilateralne saradnje u svim oblastima je obostrana, a posebno u oblasti ekonomsko-trgovinske saradnje, rekao je Krkobabić.

On je pozvao nadležna ministarstva obe zemlje da načine napor i okončaju sve potrebne procedure, kako bi svi sporazumi bili spremni za potpisivanje tokom predstojeće posete predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića Ukrajini, odnosno planirane ovogodišnje posete predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča Srbiji.

Potpredsednik Vlade Ukrajine i predsednik dela ukrajinske Komisije Bojko rekao je da postoji veliki potencijal za ekonomsku saradnju dve zemlje, izrazivši istovremeno očekivanje da će ti odnosi biti unapređeni i pripremom Sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje. Veoma je važno imati konkretne projekte na kojima bi se radilo, dok bi se treći pravac saradnje obavljao kroz razvijanje reginalne saradnje koja bi mogla da preraste u nacionalnu.

U toku dvodnevnih razgovora zaključeno je da je u cilju povećanja i balansiranja obima bilateralne robne razmene potrebno nastaviti traženje novih oblika saradnje, kao i poboljšavanje uslova za izlazak na tržište novih preduzeća i mera za podršku srednjeg i malog biznisa.

Međuvladina srpsko-ukrajinska komisija istakla je neophodnost saradnje i unapređenja upravljanja tržištem gasa putem razmene iskustava operatera transportnog sistema obe zemlje.

Predstavnici srpske strane izneli su interes Javnog preduzeća "Transnafta" za saradnju sa ukrajinskim naftnim preduzećima, kao i za iznalaženje mogućnosti za korišćenje skladišnih kapaciteta za prirodni gas i kupovinu prirodnog gasa u zimskom periodu u Ukrajini za potrebe Srbije, odnosno Javnog preduzeća "Srbijagas" .

Srpska strana pozvala je preduzeća iz Ukrajine da uzmu učešće na tenderima za nabavke za potrebe javnog preduzeća "Elektromreža Srbije", kao i za pružanje usluga koje se finansiraju iz inostranih izvora kao što su konsultantske, usluge projektovanja ili izgradnje elektroenergetskih objekata u Srbiji.

Konstatovano je da postoje realne mogućnosti za povećanje obima uzajamnih ulaganja u privrede obe zemlje, posebno u oblastima građevinarstva, poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i industriji informaciono-komunikacionih tehnologija, metalskom kompleksu, farmaceutskoj industriji i primeni ekološki čistih tehnologija, ali i transportu, turizmu i logistici.

U okviru saradnja u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike dogovoren je nastavak pregovora o Sporazumu Republike Srbije i Ukrajine o socijalnom osiguranju, dok će se razmotriti neophodnost potpisivanja Sporazuma o upućivanju zaposlenih od poslodavaca iz Srbije na privremeni rad u Ukrajinu.

Određeni su prioritetni pravci za saradnju i razmenu iskustava na formiranju i radu inovacione infrastrukture kako bi se povećala konkurentnost ekonomija, kao i razmeni iskustava o poreskom sistemu, evidentiranju i izveštavanju za mali i srednji biznis i proširenju mogućnosti finansijsko-kreditne podrške malog i srednjeg preduzetništva.

Dogovoreno je da se sledeće zasedanje komisije održi 2014. godine u Kijevu, navodi se u saopštenju iz kabineta Krkobabića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: