Potencijalnih 10 mil. EUR za agrar

Srbija sada može da privuče 10 miliona evra godišnje iz pretpristupnih fondova Evropske unije za oblast poljoprivrede i razvoj sela, kaže Danilo Golubović.

Izvor: Beta

Utorak, 23.04.2013.

15:22

Default images

"Naše mogućosti korišćenja pretpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj su daleko manje od ranije očekivanih", kazao je Golubović koji je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

Golubović je podsetio da su političari ranije izjavljivali da bi Srbija godišnje iz pretpristupnih fondova mogla da dobija 30 do 40 miliona evra, što je ocenio kao nerealane političke procene.

On je upozorio da Srbija mora da bude oprezna pri određivanju visine sredstava koje može da dobije iz pretpristupnih fondova jer su iskustva zemalja iz regiona pokazala da je sve ono što nije potrošeno jer nije bilo projekata moralo biti vraćeno iz budžeta.

Golubović je najavio da će se ministar poljoprivrede Goran Knežević u četvrtak u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Batajnici sastati sa šefom Delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom. Knežević i dežer će razgovarati o tome šta je do sada urađeno u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji, o sredstvima iz pretpristupnih fondova iz EU, o izmeni Zakona o bezbednosti hrane i o mogućnosti za rešavanja problema sa aflatoksinom u hrani.

Golubović je, predsavljajući izveštaj o radu Ministarstva poljoprivrede u prva tri meseca ove godine, najavio izmenu Zakona o bezbednosti hrane, a kazao je i da je u toku finalna faza rešavanja problema s afalatoksinom u hrani.

Naveo je da će uskladiti pravilnici o nivou aflatoksina u raznim namirnicama, i da će biti pojačane kontrole kukuruza i sojine i kukuruzne sačme na prijemu u silose, da se zaraza ne bi širila.

Po njegovim rečima, krajem ove godine trebalo bi da se razgovara i o izmeni zakona o "genetski modifikovanih organizama", koje bi trebalo da omoguće Srbiji pristup Svetskoj trgovinskoj organizaciji i da spreče uvoz takvih proizvoda.

Golubović je kazao da bi oktobra trebalo da bude predstavljena prva verzija desetogodišnje startegije poljoprivrede Srbije, čija je izrada počela.

"Na strategiji koja je jedan od poslednjih dokumenata koji nedosataje Srbiji, radi oko 200 strucnjaka iz zemlje i inostranstva, a izradu finansijski pomaže Svetska banka", rekao je on.

Na sednici skupštinskog odbora je izabran njegov novi predsednik, Aleksandar Senić iz Demokratske stranke (DS) za koga je glasalo 11 od13 prisutnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: