Nemačka preduzeća veruju u Srbiju

Oko 88 odsto nemačkih preduzeća koji posluju na srpskom tržištu ponovo bi investiralo u Srbiju, pokazuje anketa Nemačko-srpskog privrednog udruženja.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

13:58

Default images

Predsednik Borda direktora Nemačko-srpskog privrednog udruzenja Ronald Seliger rekao je na konferenciji za novinare da to potvrđuje da je Srbija i dalje atraktivna za ulaganje nemačkih preduzeća.

Navodi se da se Srbija prema rezulatima ankete nalazi ispred za nemačku privredu tradicionalno važnih tržišta, kao što su Češka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Slovenija.

"Kod procene srpske privrede za tekuću godinu ponovo se pokazuje da nemačka preduzeća veruju u Srbiju - veliki broj preduzeća žele i dalje da investiraju, da otvaraju nova radna mesta i istovremeno očekuju veći poslovni promet, veću dobit i profit od izvoza", kazao je on.

Seliger je rekao da ukupno 39 odsto anketiranih ocenjuje trenutno stanje svog preduzeća kao dobro, 55 odsto kao prosečno, a samo šest odsto tvrdi da se njihova firma nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji.

Kada su u pitanju ovogodišnja pozitivna očekivanja sopstvenog preduzeća u odnosu na prethodnu godinu, 53 odsto anketiranih očekuje poboljšanje u poslovanju firme, 39 odsto očekuje stabilnu i nepromenjenu poziciju svog preduzeća, osam odsto očekuje težu privredu situaciju u 2013. godini. Pri oceni novih investicija i dodatnog zapošljavanja radnika 37 odsto preduzeća planira da poveća svoje investicije u 2013. godini, dok će 39 odsto njih zaposliti nove radnike.

Više od polovine anketiranih preduzeća smatra da će izvoz ove godine biti nepromenjen, dok druga polovina očekuje rast, što prema oceni Selingera znači da nemačka preduzeća mogu biti značajan izvoznik iz Srbije. Nemačka preduzeća ocenjivala su i opštu privrednu situaciju u Srbiji i oko 79 odsto preduzeća smatra da je situacija u Srbiji loša, a 21 odsto očekuje poboljšanje u 2013. godini.

Najveći nedostaci odnose se na efikasnost javne uprave, borbu protiv korpupcije i organizovanog kriminala, disciplina u plaćanju privrede i pravnoj sigurnosti. Pomenuti faktori i poboljšana pravna sigurnost preduslovi su, kako je ocenjeno, za pridobijanje novih nemačkih investitora u Srbiji, naročito među malim i srednjim preduzećima.

Pozitivno su ocenjeni kadrovi i tržište rada, kvalifikcija i motivacija radnika, ukupno akademsko obrazovanje, produktivnost i dostupnost kvalifikovanih radnika i troškovi rada.

Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Mihael Šmit izjavio je da je u anketi učestvovalo 66 nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, od čega je 44 odsto iz uslužnih delatnosti, 32 odsto iz proizvodnje, 18 odsto trgovine i šest odsto građevine.

Anketu o poslovnom okruženju i investicionom potencijalu u Srbiji sprovelo je Nemačko-srpsko privredno udruženje od 1. februara do 3. marta ove godine.

U Srbiji posluje 370 nemackih preduzeća, zapošljavaju preko 25.000 radnika, a uložili su ukupno preko dve milijarde evra. Robna razmena je u 2012. godini bila 2,5 milijardi evra, što je 6,5 odsto više nego u 2011. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: