Plan za Srbijagas narednih dana

Vlada Srbije bi u toku ove ili naredne nedelje trebalo da usvoji plan za restrukturiranje i reorganizaciju Srbijagasa, najavila je minstarka Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.04.2013.

12:52

Default images

Taj plan predviđa izdvajanje iz tog javnog preduzeća distribucije i trgovine, transprota i skladištenja u dva posebna preduzeća.

Cilj restrukturiranja je da se spreči finansijski slom "Srbijagasa" i dalje zaduživanje države i da se obezbedi kvalitetniji gas i održive cene, koje bi mogle u narednom periodu da budu i smanjene, kao i bolja isporuka gasa, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da neće biti otpuštanja radnika, već će se ići ka podizanju zaposlenosti i rastu primanja.

"Imamo preduzeće Srbijagas u ozbiljnim finansijskim i poslovnim gubicima, koje je iskazalo kapital 26 puta manji ove godine, u odnosu na prethopdnu godinu", istakla je MIhajlovićeva, dodajući da ukupna dugovanja JP "Srbijagas" iznose oko 1,1 milijardu evra. "Srbijagas" je u 2012. imao iskazani neto gubitak od 35 milijardi dinara.

Planom za restrukturiranje "Srbijagasa" predviđeno je da se u prvoj fazi sprovede finansijska i poslovna konsolidacija i rešavanje problema u kompaniji do 31. oktobra, a u drugoj fazi da se forimraju dva preduzeća sa 100 postotnim učešćem državnog kapitala - Transgas za transport i skladištenje i Srbijagas AD za distribuciju i trgovnu, do kraja godine.

Ministarka je rekla da bi do kraja 2014. godine trebalo da bude formirano energetsko preduzeće, koje će biti lider na Balkanu, u vidu holdinga, u koji bi ušli Transgas, Transnafta i Elektromreža Srbije.

Mihajlovićeva je dodala da ne želi da taj plan za reorganizaciju "Srbijagasa" bude shvaćen "kao lična priča" između nje i generelnog direktora preduzeća Dušana Bajatovića, već da je to u interesu srpskog energetskog sistema. Ona je kazala da ima direktnu komunikaciju sa Bajatovićem, koji nije prisustvovao konferenciji za novinare, kao što ima sa ostalim direktorima državnih preduzeća u nadležnosti Ministarstva energetike.

Odgovarajući na pitanje novinara, Mihajlovićeva je istakla da realizacija projekta "Južni tok" neće biti ugorožena, jer plan treba da donese stabilnost "Srbijagasu", pa i tom projektu. Na pitanje novinara kako je "Srbijagas" došao u takvu poziciju i sada ima tolike dugove, ministarka je odgovorila da "ti koji nisu reagovali ne čine više vladu".

Što se tiče antikorupcijskog tima Ministarstva energetike, koje je bilo sprečeno da uđe "Srbijagas", uz obrazloženje da taj tim nema nikakav status ovlašćenih lica kakva su poreska, finansijska policija, razne inspekcije i da sve informacije koje su im potrebne mogu da dobiju u okviru Ministarstva energetike, Mihajlovićeva je rekla da će antikorupcijski tim obaviti svoj posao u "Srbijagasu" kao i u svim drugim preduzećima.

Ona je izrazila očekivanje da će Bajatović podržati plan za restrukturiranje i reorganizaciju "Srbijagasa", koje bi moglo da stvara između 10 i 15 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: