Jagodina:Rusi grade fabriku kartona

Ruska kompanija Nord karton investiraće 20 miliona evra u izgradnju fabrike talastog kartona i ambalaže u Jagodini, potvrdio je vlasnik Vladimir Slovohotov.

Izvor: Blic, Tanjug

Utorak, 23.04.2013.

12:26

Default images

Prema njegovim rečima, fabrika će zaposliti do 200 radnika, prenosi Blic.

On je na sastanku sa delegacijom iz Srbije u Sankt Peterburgu, koju predvodi predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma, najavio da u junu u industrijskoj zoni u Jagodini počinje izgradnja najsavremenije fabrike za proizvodnju talasastog kartona i ambalaže.

"Reč je o fabrici za koju ćemo opremu nabavljati iz Nemačke i Italije, a to je garancija da će pogoni raditi sa vrhunskom tehnologijom koja ispunjava najstrože zahteve", rekao je Slovohotov i dodao da očekuje da će više od 70 odsto ambalaže biti plasirano za izvoz.

"Prema planu, izgradnja fabrike sa puštanjem linija u rad i obukom radnika trajaće 15 meseci. To je početna investicija i u zavisnosti od potreba tržišta kapaciteti i ulaganja mogu da budu znatno veći", naglasio je Slovohotov. Saradnja Srbije i Ruske Federacije je na najvišem političkom nivou, a u ekonomskoj sferi postoji ogroman prostor za njeno poboljšanje, ocenili su privrednici na pomenutom sastanku.

Sastanku privrednika u Sankt Peterburgu prisustovao je i ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić.

Predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković, koji predvodi srpsku delegaciju od 130 članova, privrednika, predsednika i gradonačelnika opština i , podsetio je da Srbija i Rusija imaju "najbolji trgovinski sporazum na svetu, ali je minimalno iskorisććen".

"Ono zbog čega treba da dođete i investirate u Srbiji, nije samo najbolji trgovinski sporazum. Srbija subvencioniše bespovratno svako novo radno mesto iznosom od 10.000 evra, ima najbolju poresku politiku od svih zemalja u okruženju, većina opština ima industrijske zone i daje zemljište besplatno", rekao je Marković, pozdravljajući privrednike dve države.

Predlažem ruskim investitorima da u Srbiji ulažu u proizvodnju hrane, mesa, povrća, voća, "jer zanam da u Srbiji nema velikog izvoznika ovih proizvoda u Rusiji", dodao je Marković, i privrednicima regije Sankt Peterburg savetovao da se za sve informacije obrate srpskoj ambasadi u Moskvi.

On je dodao da, uz privrednu, treba širiti i kulturnu, sportsku, turističku saradnju, i naglasio da Srbija ima političku satbilnost, da postoji jedinstvo državnog vrha, što je veoma važno za sigurnost stranih investicija.

Marković je naveo da će se založiti da u Sankt Peterburgu bude otvoren konzulat Ambasade Srbije, pošto je taj grad od Moskve udaljen oko 700 kilometara i zbog toga što je reč o drugom po veličini gradu u Rusiji sa 5.000.000 stanovnika.

On je pozvao ruske investitore da posete Srbiju u junu i septembru rečima: "vaše je samo da dođete do aerodroma Beograd, a odatle brigu preuzimamo mi".

Anbasador Terzić je podsetio privrednike da je tokom nedavne posete premijera Ivice Dačića Rusiji "potpisano sedam međudržavnih sporazuma koji su osnova za još bolje odnose dve države".

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić je rekao da "nije ideja da se ekonomska saradnja odvija isključivo na bazi prijateljstva ruskog i srpskog naroda, već apsolutno shvatamo da su dobra i kvalitetna ekonomska saradnja potrebni i jednoj i drugoj stani".

On je kazao da je saradnja Srbije i Rusije, osim na državnom nivou, snažna u oblasti energetike i građevinske industrije, i podsetio na veliki broj srpskih kompanija koje rade u Rusiji.

Programe i projekte buduće saradnje, predstavilo je oko 20 privrednika iz Srbije, predsednici opština i gradonačelnici koji su bili u delegaciji, i oko 15 privrednika Sankt Peterburga, na čelu sa predsednikom Privredne komore ovog grada Igorom Ismagilovim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: