MMF nam treba iz predostrožnosti

Prisustvo MMF-a u Srbiji je poželjno i sada bi bilo najbolje da se postigne makar trogodišnji aranžman iz predostrožnosti, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 23.04.2013.

09:35

Default images

Ona je u izjavi za Tanjug, pošto se sastala sa predstavnicima MMF i Svetske banke, rekla da Srbija takav aranžman ne želi zbog finansijskih sredstava, jer je platno bilansna pozicija zemlje takva da ne uslovljava da se traži nov novac, ali je dodala da je potreban savetodavac i kontrolor.

"Najznačajniji su bili susreti sa predstavnicima MMF i to u svetlu pripreme dolaska predstojeće misije, a zbog razgovora o budućem aranžmanu iz predostrožnosti. Mi želimo takav aranžman, jer nam je prisustvo MMF poželjno, zbog sigurnosti da pokažemo da smo zemlja u koju će se rado ulagati i zbog predvidivih ekonomskih uslova", istakla je guvernerka u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga.

Govoreći o susretima sa predstavnicima Svetske banke, ona je objasnila da su oni bili vezani za aranžmane po već korišćenim kreditima, kao i da je bilo reči o budućoj tehničkoj asistenciji i pomoći, jer Srbiji nisu potrebno novi krediti od ove institucije.

"Želim da uverim sve građane i kreditore da smo mi svesni da je visina javnog duga ne samo prešla zakonom dozvoljenu granicu, nego je na nama sada da obezbedimo vraćanje tog duga. Naš prvi zadatak je da stvorimo industriju, privredu, uslužne delatnosti koje će imati neto izvoz iz koga ćemo moći da servisiramo već uzete kredite i da plaćamo dospele kamate i glavnicu", ocenila je Tabaković.

Ona je naglasila da je delegacija Srbija zbog toga pokazala čvrstu opredeljenost da se krediti uzimaju samo za investicije. Na pitanje kako predstavnici MMF i Svetske banke vide ekonomsku sliku Srbije, guvernerka NBS je kazala da oni posmatraju zvanične podatke koji im se dostave, ali i da prate natpise u novinama.

"Često gledaju kroz površne i neutemeljene procene onih koji bi rado da nađu mane aktuelnoj vlasti. Predstojeći dolazak u maju biće dobra prilika da se predstavnici MMF uvere da ova Vlada čini zaista sve da smanji fiskalni deficit i da nivo javnog duga vrati u održive okvire", navela je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je spremna da prihvati "sve dobronamerne savete koncentrisanog znanja, pameti i iskustva koje postoji u ovakvoj međunarodnoj instituciji i da mere i strukturne reforme sa kojima se kasni preduzima zajedno sa njima".

"To ne znači obavezno privatizaciju, već to znači da moramo da trošimo onoliko koliko zarađujemo i da ne možemo od privrede i građana da očekujemo da prikupimo poreza onoliko koliko treba onome ko trenutno predstavlja vlast", dodala je Tabaković.

"Mi ćemo svoje mesto naći u Evropi, ali u saradnji sa svim međunarodnim finansijskim institcijama", zaključila je guvernerka NBS.

Fiskalna pozicija Srbije u fokusu MMF-a

Stručnaci ocenjuju da će sposobnost Srbije da manjak u državnoj kasi vrati u održive okvire, najviše interesovati predstavnike MMF-a.

Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta podseća da je fiskalna pozicija zemlje ono oko čega će se najviše razgovarati, “pošto smo na putu smanjenja fiskalnog deficita i rasta javnog duga“.

“Podaci s početka godine ne ohrabruju još uvek je rano za čitavu godinu, ali je sigurno da treba držati čvrsto fiskalnu politiku i fiskalne tokove“, navodi on.

Trenutni podaci pokazuju da prihodi od PDV-a i akciza ne rastu, nego opadaju, upozorava ekonomski analitičar Milan Ćulibrk, zbog čega su šanse da aranžman sa MMF-om bude sklopljen u maju - male.

“Napravili smo manjak u budžetu za prva tri meseca od 50 milijardi dinara, a za celu godinu je planiran od 120 milijardi, MMF će to imati u vidu i tražiće dodatne mere štednje da se stvari vrate pod kontrolu. Nisam siguran da će to moći na kratak rok“, ocenjuje on.

Zbog toga, smatra Ćulibrk, o eventualnom aranžmanu sa MMF-om može biti reči tek za tri do četiri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: