Monopolisti poskupeli setvu

Repromaterijali za prolećnu setvu skuplji su za 30 do40 odsto zbog monopola u trgovini,

Izvor: B92

Nedelja, 21.04.2013.

15:36

Default images

"To direktno utiče na proizvodnju", rekao je predsednik Regionalnog zadružnog saveza Kraljeva Aleksandar Negojević.

On je u Koštunićima, selu na Suvoboru, razgovarao sa članovima Zemljoradničke zadruge koji su rekli da su semenski materijal, sada u jeku prolećne setve, i hemijska sredstva za zaštitu bilja i useva, preskupi i da u nestašici para koriste sopstvena - neproverena, semena.

"Proizvođači semena i hemijskih preparata prodaju velikim trgovinskim lancima koji posle diktiraju cene na tržištu, a većina zbog raznih marži ima višu cenu i do 40 odsto u odnosu na proizvođačku, što na kraju plaćaju seljak i potrošač", rekao je Negojević.

Prema njegovim rečima, ako bi se uveo red u snabdevanju repromaterijalom, hrana bi bila jeftinija, a poljoprivredni proizvođači bi zasejali veće površine.

Negojević je najavio da će Regionalni zadružni savez Kraljeva, koji opslužuje 15 opština ovog dela Srbije, osnovati sopstveno zadružno preduzeće za snabdevanje poljoprivrednika semenima, hemijskim preparatima i ostalim repromaterijalom za poljoprivredu.

"Sada ćemo mi biti partner trgovini, jer ćemo uzeti velike količine robe i distribuirati ih zadrugama i proizvođačima na ovom području, bez zaračunavanja marže, jer je naš zadatak povećanje proizvodnje, a ne profit", istakao je Negojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: