Manje preduzeće - veći porez

Da bi mala i srednja preduzeća (MSP) bila uspešnija, porezi koje te firme plaćaju moraju biti niži.

Izvor: B92

Subota, 20.04.2013.

14:10

Default images

Ovi nameti inače danas čine oko 8 % ukupnih rashoda preduzeća u Srbiji, zaključak je istraživanja Evropskog pokreta u Srbiji.

"Reformom sistema oporezivanja može se doprineti stvaranju boljih uslova za razvoj MSP, ali je osim toga potrebno sprovoditi i otklanjanje drugih barijera za njihov rast. Poresko opterećenje je najveće kod malih preduzeća, zatim kod srednjih, a najniže kod velikih", rekao je jedan od autora istraživanja Saša Ranđelović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić navodi da veliki problem za razvoj MSP predstavlja i siva ekonomija, koja grubo narušava uslove poslovanja.

"Potreban je samo niži nivo nameta, već i jednostavniji poreski sistem. Veliki problem je i finansiranje malih i srednjih preduzeća, koji uzimaju kredite male vrednosti, a i značajan trošak im predstavlja cena koju moraju da plate za obradu tih zajmova. Tužno je što je simboličan broj malih i srednjih preduzeća koji postaju srednja i velika preduzeća", zaključuje prof. Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: