Šta je spas za male domaće banke?

Male domaće banke u Srbiji teško mogu da se izvuku iz gubitaka. One zavise od države koja ne može da im pokriva minuse, pišu “Večernje novosti”.

Izvor: Novosti

Petak, 19.04.2013.

21:54

Default images

Male domaće banke u vlasništvu države sve teže se nose kako sa konkurencijom, tako i sa gubicima, pišu “Novosti”.

Krediti koje ne mogu da naplate od preduzeća sve ih više guraju u "minuse", a jedino rešenje je, kako kažu ekonomisti - prodaja.

Tako Privredna banka Beograd pokušava da pronađe kupca, ali za sada je to bezuspešan poduhvat.

Ova banka je tokom prošle godine dokapitalizovana sa dve milijarde dinara, ali je na kraju septembra imala gubitak od 100 miliona dinara.

Ona nije jedina sa gubitkom. Čak i nekoliko stranih banaka su imale veći minuse, ali one u svakom trenutku mogu da računaju na pomoć svojih matica koje im pokrivaju manjak.

Domaće banke zavise od državne kase, koja posle Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, teško da može da pokriva nove gubitke ostalih banaka.

Profesor Beogradske banakrske akademije Branko Živanović smatra da prevashodno treba utvrditi stvarnu vradnost tih banaka, jer je nominalna, kako kaže, “više proizvod kreativnog računovodstva i naših želja”.

“Nedavna iskustva banaka sa značajnim državnim učešćem u vlasništvu (Agrobanka, RVB) ukazuju na ozbiljne propuste u njihovom: upravljanju, rukovođenju, kreditnoj politici i posebno reviziji. Država ima ograničena sredstva za eventualnu dokapitalizaciju banaka, a pitanje zaštite budžeta od scenarija viđenih u Agrobanci i RBV treba da bude prioritetno”, smatra on.

Nakon neutralnog i detaljnog utvrđivanja, kako kaže Živanović, činjeničnog stanja sa značajnim državnim učešćem u vlasništvu treba doneti brze odluke o daljim koracima - prodaja, dokapitalizacija, spajanje i na kraju brz stečaj i likvidacija.

Prisustvo države u vlasništvu treba očekivati u sve manjem broju banaka. Ići će se u smeru konsolidacije preostale kvalitetnije aktive i njihovoj koncentraciji na mnogo manjem broju mesta, kasnijem ukrupnjavanju i dokapitalizaciji. Međunarodni investitor bio bi dobro rešenje.

Na pitanje potencijalnih kupaca treba gledati realno, kaže Živanović.

“Renomirane bankarske grupacije EU ne treba očekivati, osim bankarskih grupacija koje su već prisutne kod nas. Nešto se može očekivati od ruskih bankarskih grupacija i arapskog kapitala koji će više insistirati na grinfild modelu ulaska nego na preuzimanju banaka koje smo spremni da im ponudimo”, ocenjuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: