Isplati se:Menjam stan za vikendicu

Stanove koji se nađu u prodaji na tržištu nekretnina uglavnom prodaju roditelji koji na taj način žele da reše stambeno pitanje svoje dece.

Izvor: Blic

Petak, 19.04.2013.

09:48

Default images

Kako piše Blic, za dobijeni novac obično se obezbede jedan ili dva manja stana i kuća u okolini nekog grada.

"Mi imamo jednu ženu koja prodaje dva stana, garsonjeru i jednoiposoban koji je nasledila od majke da bi kupila veći svom sinu. Zbog dobre lokacije, ona će za dobijeni novac sigurno moći da kupi jedan veći stan na dobrom mestu. Slučajeva u kojima se roditelji na takav ili sličan način žrtvuju za decu je sve češći, a nato ih je naterala teška ekonomska situacija", kaže za "Blic“ jedan od agenata za nekretnine.

Da je reč o sve češćoj pojavi za “Blic” je potvrdio i predsednik Udruženja za promet nekretninama Tomislav Sekulić.

"Građani najčešće kupuju iz kredita stanove, ali u poslednje vreme imamo i transakcija u kojima se prodaje veći stan da bi se kupila dva manja. Svaka deseta prodaja je takva", kaže Sekulić.

Sa prosečnom platom u Srbiji od 350 evra, teško da iko može samostalno da kupi stan. Na osnovu takve plate, za nekretninu od pedeset kvadrata koja u proseku vredi oko 60.000 evra u Beogradu, gotovo nijedna banka neće odobriti stambeni kredit, čak ni uz vrednu hipoteku.

Prosečna veličina stana u Srbiji je oko 70 metara kvadratnih. Od oko tri miliona stambenih jedinica, brojka ustanovljena na osnovu poslednjeg popisa stanovništva, najviše ima dovosobnih i trosobnih stanova.

Za one koji žele da prodaju veću nekretninu najveći problem je taj što je potražnja za njima manja. Takvi stanovi se tri puta duže prodaju od garsonjera, za kojima je potražnja uvek veća od ponude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: