Poštuju li trgovci rokove plaćanja?

Na svaki pokušaj da trgovci izbegnu rokove plaćanja, na šta upozoravaju privrednici, Ministarstvo finansija će reagovati, kažu u ovom ministarstvu.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2013.

19:35

Default images

Kako za B92 kaže Nina Samardžić, savetnica u Ministarstvu finansija, to ministarstvo prati situaciju na terenu i procenjuje kolike su mogućnosti da dođe do toga da trgovci pomoću sklapanja posebnih ugovora sa dobavljačima i proizvođačima, izbegnu ograničenje o plaćanju u roku od 60 dana.

Privrednici su naime skrenuli pažnju javnosti na najavu pojedinih trgovaca da će sa dobavljačima i proizvođačima sklapati takozvane konsignacione i komisione ugovore čija je jedna od karakteristika ta da se može dogovoriti i duži rok plaćanja od onog koji je predvideo Zakon o ograničenosti rokova plaćanja.

Tako je i Privredna komora Subotice objavila da su njihovi članovi primetili najave sklapanja ugovoro o konsignaciji između proizvođača i trgovaca.

Oni su naglasili da se tim ugovorima regulišu načini i rokovi odjave tih proizvoda, odnosno rokovi plaćanja, što po njihovom mišljenju ponovo može dovesti do višemesečnih čekanja na plaćanje isporučene robe, čime će se izigrati rok za plaćanje regulisan novim zakonom, a to je 60 dana.

"Pojedini proizvođači, na osnovu saznanja koje imamo, blago su upozoreni da će sa velikim tržnim centrima sklapati ugovore o konsignaciji. Smatramo da je ta pojava problematična za primenu novog zakona i da nešto treba učiniti u pravcu propisivanja mera kojima bi se sprečila svaka mogućnost zloupotrebe primene ovog zakona", rekao je sekretar Regionalne privrede komore u Subotici, Ivan Vojnić Tunić.

Međutim, kako kaže Nina Samardžić iz Ministarstva finansija, za trgovce će biti jako teško da sprovedu ugovore o konsignaciji ili komisionoj prodaji.

“Konsignaciona i komisiona prodaja su oblici specifičnog trgovinskog oblika. U njima je vrlo jasno i precizno određena struktura u poslu a naročito obaveze trgovaca. Problem je taj što na primer kod konsignacione prodaje trgovac mora da ima lager u kome bi se skladištila roba a to zahteva dodatno ulaganje trgovaca. Ako bi se napravio neki konsignacioni ugovor bez skladišta to bi značilo da se krši zakon”, navodi Nina Samardžić.

Ona dodaje da je konsignaciona prodaja češća kada je u pitanju spoljna trgovina i da joj je to osnovna namena dok je ta vrsta trgovine retka u unutrašnjoj trgovini. Komisiona prodaja je, s druge strane, češća u unutrašnjoj trgovini ali i tu postoje specifični uslovi koje trgovac mora da ispuni.

“Na primer trgovac ne može menjati maržu u toku trajanja ugovora, za svaki ulaz robe mora da ima posebnu šifru a to sve opterećuje poslovanje pogotovo kada imamo u vidu fiskalne kase. Trgovci nemaju kapacitet za takvu trgovinu pogotovo ako bi na komisioni ugovor uzeli više artikala”, kaže savetnica Ministarstva finansija.

Nina Samardžić kaže da je moguće da se pojave i takvi ugovori ali da će oni biti u manjoj meri. Pored toga Ministarstvo finansija će posebnu pažnju obraćati upravo na takve ugovore kao i na to da li se poštuju odredbe zakona koje važe za komisione i konsignacione ugovore. U svakom slučaju svaki dobavljač i proizvođač može da se obrati Ministarstvu finansija ukoliko primeti takvu pojavu kod trgovaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: