Ruskim parama vraćamo dugove

Kredit Ruske federacije neće se koristiti za tekuće potrebe, već za vraćanje starih dugova da se ne bi plaćali visoke kamate.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.04.2013.

18:19

Default images

"Kredit o kom smo danas potpisali sporazum uzimamo na deset godina, uz dve godine grejs perioda i fiksnu kamatu od 3,5 odsto" rekao je ministar finansija Mlađan Dinkić.

Ilustrujući povoljne uslove ruskog kredita, ministar je, u izjavi Blicu, rekao da na dugove prema Londonskom klubu, koji će biti u potpunosti izmireni u drugoj polovini godine, Srbija sada plaća kamatu od 6,75 odsto.

Prema njegovim rečima, juče su pokrenuti i razgovori o mogućem proširenju lista robe na koje se, prema važećem Sporazumu o trgovini sa Ruskom Federacijom, u prometu izmedju dve zemlje ne plaća carina.

"Premijer Medvedev je obećao da će ruska strana razmisliti o mogućnosti da se u našoj saradnji utvrdi kvota za automobile na koje se u medjusobnoj trgovini neće plaćati carina. Tražili smo da se slično učini i za šećer, sir i cigarete", kazao je Dinkić.

Ministar finansija je dodao da su delegacije dve zemlje razgovarale i o mogućnostima saradnje srpskih firmi u izgradnji logističko distributivnog centra u Moskvi, koji bi služio za smeštaj srpskih proiizvoda namenjenih prodaji u glavnom gradu Ruske federacije. "Sa predstavnicima najveće ruske banke, Sberbanke, koja je već na tržištu Srbije, razgovarali smo o mogućnostima šire saradnje. Oni planiraju da ove godine na srpsko tržište plasiraju oko 700 miliona dolara, što je vrlo značajno. Deo tih sredstava biće namenjen za kredite za likvidnost onih firmi koje izvoze na rusko tržište", rekao je Dinkić.

Dogovoreno je, kako je dodao, da ta banka zajedno sa Fondom za razvoj pripremi i finansira projekte koji su namenjeni izvozu u Rusku federaciuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: