Upola manje struje iz Đerdapa

Visok vodostaj Dunava prepolovio je proizvodnju električne energije u najvećoj domaćoj hidroelektrani, kaže portparol hidroelektrane Čedomir Dragišić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.04.2013.

15:25

Default images

Tako prema njegovim rečima, Đerdap 1 dnevno trenutno proizvodi 15,5 miliona kilovat-časova (kWh) struje umesto planiranih 21,5 miliona.

"Proizvodnja je prepolovljena i na Đerdapu 2, gde se proizvodnja, u odnosu na dnevni plan od 4,7 miliona, kreće oko 2,4 miliona kWh struje", kazao je Dragišić.

Prema njegovim rečima, opasnosti od poplava nema, ali nepovoljna hidrologija utiče na proizvodnju.

"Trenutni dotok Dunava je 11.650 kubika vode u sekundi, dok je prosečan dotok oko 5.500 metara kubnih", pojasnio je Dragišić. On je podsetio da je optimalan dotok vode za proizvodnju do 8.000 kubika u sekundi.

U januaru i februaru, kada je proizvodnja zbog povoljne hidrologije na Đerdapu beležila proizvodne rekorde, Elektroprivredi Srbije isporučena je prva od planiranih pet milijardi kilovat časova struje na godišnjem nivou. Dnevna proizvodnja u tom periodu iznosila je oko 20 miliona kWh električne energije.

U budućnosti je planirana i izgradnja hidrocentrale Đerdap 3, a ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su za tu investiciju zainteresovani Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: