Austrija: Više dozvola za Srbiju

Mešovita komisija ministarstava saobraćaja Austrije i Srbije dogovorila je u Beču povećanje broja dozvola za srpske prevoznike za transport robe.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.04.2013.

15:17

Default images

Pomoćnik ministra saobraćaja Srbije, Milorad Ilić, izjavio je Tanjugu u Beču da će srpski prevoznici robe dobiti 1.000 dodatnih dozvola.

"To je 500 dodatnih bilateralno-tranzitnih i 500 bilateralnih dozvola. To je preliminarni dogovor za 2013.godinu. Austrijska strana će u maju nama isporučiti dodatnih 1.000 dozvola, što je oko 10 odsto povećanje broja dozvola u odnosu na prošlu godinu. To je izuzetno značajno s obzirom da su nam Austrija i Italija najkritičnije zemlje u prevozu robe", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, Austrija je zemlja od izuzetnog značaja za Srbiju, pre svega u tranzitu srpskih drumskih prevoznika.

Ilić je ukazao da robna razmena s Austrijom stalno raste, te da drumski transport ima zadatak da prati taj trend, i to je dogovoreno na mešovitoj komisiji.

Na sastanku u Beču bilo je reči i o kombinovanom robnom prevozu, to jest korišćenju voza preko teritoriju Austrije.

"Tu ima odrdeđenih problema, s obzirom da je Austrija ukinula voz Segedin-Vels, liniju koja je najviše odgovarala srpskim prevoznicima, i sada postoji samo voz od Maribora do Velsa. Nama relacije iz Italije ka Austriji ne odgovaraju, što je uvažila austrijska strana. Ostalo je da negde do oktobra austrijska strana vidi kako će razvijati kombinovani prevoz, pa će na jesen biti definitivno postignut dogovor o kontingentu dozvola", rekao je Ilić.

Srpska delegacija je podržala razvijanje transporta vozom, a austrijska strana je dala određene stimulacije i kriterijume u korišćenju kombinovanog transporta, tako da će sada na 300 davati 100 stimulativnih dozvola, što je određen napredak za srpske prevoznike.

Na dnevnom redu je bio i prevoz putnika, oblast u kojoj, kako je istakao Ilić, nije bilo ozbiljnih problema.

On je podsetio da trenutno postoje 74 autobuske linije između Austrije i Srbije, kao i oko 20 linija koje su u postupku usaglašavanja.

Na mešovitoj komisiji su dogovorene one linije koje će vrlo brzo dobiti dozvole i usaglasiti se.

Delegacija Ministarstva saobraćaja Srbije u Beču je ponovo parafirala sporazum o prevozu stvari.

"Sporazum je potpuno spreman za potpisivanje. Srbija ima još sporazume iz doba Federativne narodne Republike Jugoslavije sa Austrijom. Pokrenuli smo kao ministarstvo ozbiljnu akciju da napravimo novi sporazum sa svim zemljama s kojima je taj prevoz značajan i obiman", naglasio je Ilić.

Delegacija iz Srbije u Beču je potpisala i Protokol o saradnji u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: