Šta je PayPal?

Sistem kompanije PayPal je danas počeo da radi u Srbiji i već su počele da se obavljaju prve transakcije.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2013.

13:27

Default images

Već prvi dan su reakcije zbrkane, ima onih koji su jedva dočekali njegov dolazak, ali i onih nepoverljivih. Nije se uzalud pisalo da se Srbi plaše interneta. Uzrok straha je možda neznanje. Šta je uopšte PayPal?

Sistem za elektronsko plaćanje PayPal je osnovan 1998. godine, a od 2002. godine je pripada korporaciji I-bej (NASDAQ:EBAY). Sedište PayPal je u San Hozeu, u Kaliforniji, a međunarodno sedište kompanije smešteno je u Singapuru.

Sistem PayPal je u Evropi dostupan od 2004. godine. Omogućava elektronsko poslovanje i trgovinu preko interneta.

PayPal je brži i bezbedniji način za plaćanje i primanje novca onlajn, putem mobilnih uređaja i u radnjama. Servis omogućava ljudima da pošalju novac bez deljenja finansijskih infomacija sa drugima, uz fleksibilnost plaćanja pri korišćenju bankovnih računa, kreditnih kartica ili uz promotivno finansiranje, kažu iz te kompanije.

Sa više od 123 miliona aktivnih naloga na 190 tržišta i 25 valuta širom sveta, sistem PayPal pospešuje globalnu e-trgovinu.

Sistem pomaže i globalnu e-trgovinu, od malih specijalizovanih butika do vodećih onlajn komapnija kao što je I-bej. Šta ovo znači za potrošače u Srbiji? Od danas, oni će moći virtuelno da kupe gotovo svaki brend ili servis koji prima PayPal. Od modnih detalja iz Italije i Francuske do bele tehnike iz Sjedinjenih Američkih Država ili Azije. Osim kupovine fizičkih proizvoda, sistem takođe omogućava kupovinu digitalnih proizvoda, uključujući muziku, filmove, igrice i putovanja.
Snimak ekrana www.paypal.com
Od danas je omogućeno plaćanje i slanje novca za fizička lica, a među sledećim uslugama koje će biti omogućena jeste i usluga primanja novca. Ovakvo sistematsko omogućavanje usluga je standardna praksa kompanije na gotovo svim novim tržištima i na taj način kompanija održava već poznati kvalitet i bezbednost servisa.

Kako biste otvorili nalog, potrebno je samo da imate adresu e-pošte. Izvor finansiranja vašeg naloga može biti viza ili masterkard kreditna ili debitna kartica ili instant transferom sa vašeg bankovnog računa.

Proces prijavljivanja traje samo par minuta. S kompanijom PayPal, kupci ne moraju da prekucavaju ili prepisuju podatke o kupcu i njihovom računu, adrese slanja ili transakcije više puta - procedura plaćanja svedena je na svega nekoliko klikova. Možete saznati više na www.paypal.com. Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u prvoj fazi građanima omogućena kupovina i slanje novca i da je to praksa koja važi za sve zemlje u kojima ta kompanija posluje.

U drugoj fazi, kako je rekao Ljajić, biće omogućeno plaćanje za pravna lica i prijem novca iz inostranstva, a i to se očekuje uskoro. Ljajić je zahvalio Ministarstvu finansija, Narodnoj banci i drugim državnim institucijama koje su omogućile promenu propisa kako bi kompanija "Pej-pal" mogla da počne da radi u Srbiji.

On je rekao da će građani u prvoj fazi imati direktnu korist zbog pojačane konkurencije, zbog koje će domaći proizvođači biti prinuđeni da koriguju cene.

Prema njegovim rečima, drugi efekat će biti korist i za privredu Srbije.

Ljajić je kazao da, osim pristupa fizičkoj robi, sistem kompanije "PayPal" pruža pristup i digitalnim sadržajima, odnosno muzici, filmovima i igricama za decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: