Železnice: Uštede, Prokop, ulaganja

Novo rukovodstvo Železnica Srbije tvrdi da je u prva tri meseca ove godine ostvarilo uštedu od 2,8 milijardi dinara.

Izvor: Beta

Sreda, 10.04.2013.

13:38

Default images

"Dug za dizel gorivo u prva tri meseca je smanjen za skoro 200 miliona dinara, a prihodi u prvom kvartalu su približno na istom nivou u odnosu na period januar - mart 2012. godine", rekao je generalni direktor železnica Dragoljub Simonović na konferenciji za novinare povodom prvih 100 dana rada novog rukovodstva preduzeća.

On je istakao da je novo rukovodstvo zavelo red u svim oblastima funkcionisanja železničkog sistema i da su mnogi ljudi kažnjeni, ali i nagrađeni, kako bi se "razdvojili radnici od neradnika".

Zbog propusta u radu od decembra prošle godine kažnjena su 747 radnika Železnica, a devet je dobilo otkaz, dok je zbog krađe goriva iz lokomotiva uhapšeno 14 ljudi.

Troškovi dnevnica u zemlji, po njegovim rečima, smanjeni su za 21 milion, a troškovi prekovremenog rada za osam miliona dinara, u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

"U prvih 100 dana rada novog poslovodstva Železnice su prevezle oko 4,2 miliona putnika, što je skoro 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine i sedam odsto više od planiranog. Ni jedan putnički voz nije otkazan zbog defekta lokomotive, dok je prošle godine otkazan 121 voz", kazao je Simonović.

Pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove Rajko Ković je rekao da je Železnica prošle godine imala ukupan gubitak od 16,6 milijardi dinara i da je od države dobila 14,87 milijardi dinara na ime subvencija.

I srpske firme u realizaciji ruskog kredita

Simonović je najavio i da će firme iz Srbije obavljati polovinu radova na razvoju železničke infrastrukture u Srbiji koji će biti finansirani sredstvima ruskog kredita od 800 miliona dolara.

On je rekao da će zatražiti da u svim ugovorima bude ubačena klauzula o obaveznom učešću domaćih firmi kao podizvođača na tim poslovima.

Simonović je kazao da je prvobitno, prilikom ugovaranja ruskog kredita, bilo predviđeno da srpske firme učestvuju u realizaciji 30 odsto posla a ruske 70 odsto, ali da će domaće firme više učestvovati.
(sxc.hu)
On je dodao da će u junu prvo početi radovi na deonicama Pančevo-Beograd i Ruma-Golubinci na Koridoru 10, a ponovio je i da će, umesto pruge Valjevo-Loznica, novcem iz ruskog kredita biti građena pruga Stara Pazova-Novi Sad.

Prema njegovim rečima, Železnice su već naručile izradu projekta za tu deonicu i rok za završetak projekta je do februara iduće godine kako bi radovi mogli da počnu već u martu.

Simonović je ukazao da će, bez obzira na pomenutu izmenu, biti urađen i projekat za završetak pruge Valjevo-Loznica.

U toku godine treba da počnu radovi na ostalim delovima Koridora 10: Sopot-Kosmajski Kovačevac i Mala Krsna-Velika Plana.

U 2014. radiće se Koridor 10 južno od Niša: deonice Vinarce-Đorđevo, Vranjska Banja-Ristovac i Bujanovac-Bukarevac.

Simonović je rekao da će iz ruskog kredita sa 100 miliona dolara biti kupljeno najverovatnije 27 novih dizel motornih vozova od ruske kompanije Metrovagonmaš.

Gradi se Prokop, stižu švajcarski vozovi

Prema rečima Simonovića uskoro bi trebalo da bude raspisan tender za izvođenje radova u železničkoj stanici Prokop u Beogradu, koji će biti finansirani kuvajtskim kreditom.

Do kraja 2013. već ćemo imati ozbiljne radove, rekao je Simonović novinarima. On je kazao da će radovi na Prokopu, na veoma važnom delu beogradskog železničkog čvora, biti finansirani kuvajtskim kreditom od 25 miliona evra.

Taj kredit je krajem prošle godine odobren po vrlo povoljnim uslovima sa tri odsto kamate, rokom otplate 18 godina i grejs periodom od cetiri godine.

Ranije je najavljeno da će kuvajtski kredit biti uložen u kompletno sređivanje železničke, odnosno građevinske i elektrotehničke infrastrukture u Prokopu.

Planirana je izgradnja preostalih šest koloseka, pored četiri postojeća, kao i pratećih perona, zatim elektrotehničkih i signalno-sigurnosnih postrojenja i zgrade za telekomandu, za železnicki čvor Beograda.

Od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za 99 miliona evra biće nabavljen 21 elektromotorni voz do švajcarske kompanije "Štadler", koji će biti isporučeni za dve i po godine.
Maketa novog švajcarskog voza (Beta, arhiva)
"Plan je da reorganizacija Železnica bude završena do 1. januara 2014. godine, kako bi kompanija bolje poslovala", kazao je Simonović.

Skupštinska rasprava o Predlogu zakona o želenicama, koji predviđa novu organizaciju Železnica Srbije, kako je danas rečeno, počeće naredne nedelje.

"Neću dozvoliti da se Železnica rasturi", rekao je Simonović.

Po rečima predsednika Skupštine akcionara Železnica Zorana Anđelkovića, infrastruktura Železnica treba da ima isti status kao putni pravac Koridor 10 ili preduzeće Putevi Srbije, a da država daje subvencije toj kompaniji po pređenom kilometru u putničkom saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: