Potpisano: Stiže kredit za budžet

U Moskvi je potpisan Sporazum o kreditu Rusije od pola milijarde dolara za podršku srpskom bužetu.

Izvor: Beta

Sreda, 10.04.2013.

13:23

Default images

Prva tranša od 300 miliona dolara biti isplaćena u najskorije vreme a druga nakon što Srbija zaključi stabilizacioni ugovor sa MMF.

Sporazum su potpisali ministri finansija Srbije i Rusije Mlađan Dinkić i Anton Siluanov, u prisustvu dvojice premijera Ivice Dacića i Dmitrija Medvedeva u podmoskovskoj rezidenciji ruskog premijera Gorki-9.

Kako je izjavio Siluanov, kredit se odobrava na 10 godina sa kamatom od 3,5 odsto. Prema njegovim rečima, prva tranša biće isplaćena u najskorije vreme.

“Da, u budžetu imamo sredstva, danas potpisujemo i stavljamo na raspolaganje”, pojasnio je on.

Što se tiče druge tranše tu postoji određeni uslov - ona će biti odobrena kada Srbija zaključi stabilizacioni ugovor sa MMF-om, precizirao je Siluanov.

Premijer Medvedev je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da su uslovi kredita za srpski budžet "dobri".

"Takve uslove skoro niko nema. Oni su niži od tržišnih", rekao je Medvedev. Dačić se na to našalio da srpski “ministar finansija ne bi ni uzeo taj kredit da uslovi nisu takvi”.

Ruski premijer je kazao da je Srbija "bila i ostala jedan od ključnih partnera" Rusije, te da treba učiniti sve da se trgovinsko-ekonomska razmena dve zemlje vrati na predkrizni nivo.

"Rast već postoji i treba ojačati tu tendenciju", rekao je Medvedev, dodajući da postoji veoma dobar potencijal za širenje veza.

Medvedev je, takođe rekao da će Rusija razmotriti sve predloge Srbije za dalju saradnju.

Dačić je rekao da će Rusija zaokružiti finansijsku konstrukciju izgradnje Južnog toka na teritoriji Srbije, tako što će finansirati i srpski udeo, a Srbija će ta sredstva potom vratiti od tranzita ruskog gasa preko njene teritorije.

Kad je reč o Južnom toku, generalni direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je da je Rusija je spremna da u potpunosti finansira izgradnju trase gasovoda kroz Srbiju, dok bi uloženi novac bio vraćen kroz posebnu tarifu za tranzit gasa.

"Spremni smo da u potpunosti finansiramo izgradnju gasovoda kroz Srbiju, a srpska strana bi potom vraćala novac kroz tarife za tranzit", rekao je Miler.

Šef Gasproma precizirao je da ukupni troškovi izgradnje gasovoda kroz našu zemlju iznose 1,7 milijardi evra, a radovi bi trebalo da budu započeti tokom ove godine.

Dvojica premijera su izrazili zadovoljstvo dosadasnjom ekonomskom saradnjom, pre svega u oblasti energetike i ocenili da postoje veliki potencijali za njeno proširenje i u drugim oblastima.

Premijer Dačić sastao se i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je ocenio da će Dačićeva poseta dati dodatan impuls razvoju bilateralnih osnosa.

"Uveren sam da će vaša poseta biti podsticaj razvoju ekonomskih odnosa", rekao je Putin, podsetivši da se prošle godine obim trgovinske razmene unekoliko smanjio, a da je početkom ove godine zabeležen rast od 38 odsto što je "dobar znak".

Pored sporazuma o kreditu za srpski budžet u Moskvi je potpisan i sporazum o saradnji Ruisije i Srbije u oblasti železničkog saobraćaja. Potpis na taj sporazum stavili su ministar prostornog planiranja, rudarstva i prirodih resursa Milan Bačević i pomoćnik ruskog ministra transporta Mihail Okulov.

Direktor srpskih Železnica Dragoljub Simonović izjavio je danas u Beogradu da će u realizaciji ruskog kredita za železnicu polovinu posla obavljati domaća preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: